Mame koje saznaju da čekaju drugo dete obično imaju tremu, plaše se da nikog neće voleti kao prvo dete, da neće biti dobro prihvaćena beba ali i da prvom detetu uskraćuju roditelje. Međutim, to je samo briga, a istina je daleko od toga. Iako u prvim trenucima možda bude i ljubomore, verujte da rađanjem braće i sestara vašoj deci stvarate neraskidivu vezu za ceo život i da će uvek imati na koga da se oslone.

Evo nekoliko načina koji će vam pomoći da pripremite dete na dolazak brata ili sestre:

Uključite ih u svoju trudnoću

Mama koja je iznenada otišla na pregled kod doktora, i to radi redovno, može biti uznemirujuće za malo dete koje ne shvata šta se dešava. Ako je moguće, povedite vaše dete sa vama na ultrazvučni pregled, neka poseti bolnicu ili porodilište gde će se beba roditi. Dajte im neke informacije, ali ih ne opterećujte. Objasnite da će uskoro postati starije dete.

Smislite unapred kako će izgledati prvi susret dece

Iako je teško da unapred znate šta da očekujete kada je u pitanju dolazak nove bebe, važno je da prvi susret braće i sestara bude ugodan i prijatan. Ako ste imali teži porođaj i u bolnici vam je ograničeno kretanje, neka prvi susret bude u udobnosti vašeg doma. Vi najbolje poznajete svoje dete, smislite plan koji će ga opustiti.

Sestra i brat
Shutterstock Sestra i brat

Negujte vezu između dece

Dajte novoj bebi šansu da se sprijatelji sa starijim detteom tako što ćete izabrati poseban poklon ili iznenađenje koje je navodno "od bebe". Razgovarajte sa svojim mališanom o stvarima koje može pokazati ili naučiti svog mlađeg brata ili sestru. Mogu da nacrtaju nešto, ili da izaberu knjige ili igračke koje su prerasli da bi im pokazali.

Dajte im osećaj svrhe

Kada beba stigne trebalo bi da date odgovornost starijem detetu, što mu može pomoći da shvati svoju ulogu u novoj porodičnoj dinamici. Odredite nekoliko zadataka koji odgovaraju uzrastu - to može biti nošenje pelena i maramica, "čitanje" bebi ili igranje sa njom dok se vi istuširate. Obavezno pohvalite njihovu pomoć ili zrelost, ne uzimajte to zdravo za gotovo.

(Yumama)