Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

STARA ČUVARKUĆA PREDVIĐA ZDRAVLJE I ŽIVOT PORODICE: Evo šta treba da uradite sa njom, jednu grešku ne smete da napravite

Autor Radmila Ilić

Stiže nova čuvarkuća, ali bitno je na koji način staru bacite.

 Jaja, Uskrs Izvor: Shutterstock

Svaka domaćica treba da zna da prvo jaje koje oboji za Uskrs treba da bude crvene boje, što simbolizuje nevino prolivenu Isusovu krv. To jaje se zove čuvarkuća, kako bi štitilo kuću i ukućane.

Veruje se da čuvarkuća tera sile zla i demone od ukućana i čuva ih od svakog zla i nesreće. Ali šta raditi sa prethodnom čuvarkućom?

Možda će vas zanimati

Etnološkinja Jasna Jović i veroučitelj Hadži Dragan Popović gostujući u Jutarnjem programu dali svako svoju verziju odlaganja crvenog jajeta koje se, po tradiciji, čuva godinu dana.

"Crvena je boja radosti, života, vatre, smatra se da ako se jaje ofarba u crveno, to je amajlija. Zato je i čuvarkuća crvena, da odagna sve što je loše iz jedne kuće. Čuvarkuća se lomi po tradiciji, jer se smatralo da ona predskazuje, da nam pokazuje prošlost. Ako se jaje usmrdelo, što može da se desi ako je bilo napuklo, onda se kaže da sve zlo ode s njim, a da prizivamo dobre stvari", rekla je Jovićeva.

 Crvena uskršnja jaja
Crvena uskršnja jaja
Izvor: Shutterstock

Nakon godinu dana čuvanja, čuvarkuća se baca i menja novom. Prema rečima Jovićeve, treba je baciti u tekuću vodu.

"Ako nemate reku blizu bacite u WC šolju, da bi voda odnela. Ako je jaje bilo dobro, može da se desi i da se čini jestivim, onda se smatra da je godina bila dobra i da u sledećem periodu treba da radimo isto što smo radili. Jedan od načina predviđanja je to, jer ih ima mnogo kada su jaja u pitanju. Vezanih za zdravlje, za novorođenčad", ispričala je.

I veroučitelj Hadži Dragan Popović je kazao da se čuvarkuća baca jedino u tekuću vodu, nikako ne u smeće.

"Prvo jaje koje se ofarba u četvrtak je čuvarkuća, i prošlogodišnja se zakopava u zemlju, ne baca se osim u reku. U nekim krajevima se čuvarkuća razbija, ali nema tu šta, jaje je unutra isušeno i ostala je samo ljuska", rekao je veroučitelj i dodao:

"Za Vaskrs je jedini pravi običaj to crveno jaje, crveno je boja svetosti ali i žrtve. Iz jajeta izlazi živo pile, a tako je Isus vaskrsao iz groba. Preplavili su nas mnogi običaji, i sa Zapada i sa Istoka, i ovaj je jedini pravi."

(Yumama)

Možda će vas zanimati

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica