Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Podrška baka i deka od velikog značaja za zdravlje unuka

Londonski naučnici otkrili su rezultate istraživanja u kome su ispitivali na koji način pomoć i podrška bake i deke utiče na njihovu decu i unuke...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Prema novom istraživanju koje je objavljeno u časopisu "Pediatric Obesty" emotivna i finansijska podrška koju pružaju bake i deke, može da zaštiti decu od razvoja gojaznosti, čak i ako postoje neki drugi rizični faktori.

U ovom istraživanju je učestvovalo roditelji i njihova deca, njih 39, predškolskog uzrasta koja su patila od gojaznost. Od roditelja su uzeti detaljni podatci o socioekonomskom statusu, kao i vrsti i obimu pomoći koju dobijaju od svojih roditelja, odnosno baka i deka dece. Pod pomoć bake i deke je podrazumevala pomoć u čišćenju i spremanju, ali i finansijsku i emocionalnu podršku. 

Pročitajte i... Da bake i deke budu od pomoći

 U rezultatima istraživanja primećeno je da je finansijsko stanje roditelja povezano sa težinom deteta. Odnosno, deca roditelja sa nižim primanjima imala su viši indeks telesne mase. 

Međutim, u slučaju kada roditelji imaju niska primanja, ali imaju emocionalnu podršku baka i deka, pokazalo se da deca iz tih porodica imaju niži indeks telesne mase, u odnosu na decu čije porodice takvu vrstu podrške nemaju. 

Pročitajte i... 5 saveta za buduće bake i deke

Kao objašnjenje, naučnici su naveli da emocijonalna podrška ima takav efekat na roditelje, a onda i na decu, jer kod njih pomaže razvijanju osećaja prihvaćenosti i razumevanja, što smanjuje nivo stresa. 

Izvor: RTV

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica