Deca koju čuvaju bake i deke izložena su 30 posto većem riziku od razvoja gojaznosti, pokazalo je istraživanje objavljeno nedavno u časopisu Childhood Obesity. Autori istraživanja, naučnici sa Univerziteta Vašington u St. Luisu, do ovog su zaključka došli nakon što su analizirali 23 istraživanja koja su sprovedena u Americi i osam drugih zemalja (od Velike Britanije do Kine i Japana). Glavni autor istraživanja docent Ruopeng An komentarisao je da su ga rezultati iznenadili najviše zato što su, bez obzira na različite kulture, bake i deke u svim zemljama jednako 'slabi' na svoje unuke.

I svi oni, naravno, svojim unucima žele ugoditi onako kako najbolje znaju, a jedan je od načina je da im udovolje u svemu njihovi unuci požele da jedu. Nučnici su svesni da bake i deke to čine iz najboljih namera, ne razmišljajući o posledicama koje uključuju loše prehrambene navike, fizičku neaktivnost i lošu percepciju o  zdravom načinu života.

"Neke bake i deke teraju unuke da jedu veće i češće obroke, a često im nude slatkiše i prženu hranu kao način iskazivanja svoje ljubavi", rekao je An i dodao kako u nekim kulturama oni u znak svoje ljubavi unuke izuzimaju i od kućnih poslova, što je takođe jedan od oblika telesne aktivnosti.

An upozorava kako takav odnos prema hrani starijih generacija ima svoje korene u njihovoj mladosti.

"Mnoge bake i deke u detinjstvu su iskusile siromaštvo, pa te traume mogu preneti i na svoje unuke, koji se, za razliku od njih, bore s preteranim porcijama hrane ", rekao je An.

Zapratite nas i na Instagramu!