Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prva odvajanja nisu laka: Saveti pedagoga za bezbrižno putovanje bez roditelja

Ukoliko vaše dete ide prvi put na letovanje bez vas, saveti stručnjaka će vam pomoći da se dobro pripremite kako bi putovanje sa bakom i dekom, vrtićem, ili samo jednim roditeljem, proteklo u najboljem redu.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Leto je godišnje doba za odmor, relaksaciju i uživanje. Posebno mu se raduju školarci zbog "velikog" raspusta, kada imaju priliku da se opuste i druže sa vršnjacima. Upravo, ovakvo željno iščekivanje raspusta je veliki dokaz koliko škola decu zamara, i koliko im je odmor potreban. Većina roditelja koristi ovaj period za organizovanje nekih zanimljivih aktivnosti za dete, zajedničkih ili odvojenih, u zavisnosti od sopstvenih, pre svega, poslovnih obaveza.

Povezane vesti

Ukoliko vaše dete ide prvi put na letovanje bez vas, setite se nekoliko važnih napomena koje važe bez obzira da li ono ide sa bakom i dedom, vrtićem, ili samo sa jednim roditeljem.

TELEFON. Bez obzira kog je dete uzrasta, koliko je blisko i emotivno vezano za osobu (osobe ili društvo vršnjaka) sa kojom ide na odmor, neophodno je da imate mogućnost čestog telefonskog kontakta. Ovo je važno za vas, jer ćete biti mirniji zahvaljujući tome što znate da ga možete čuti u svakom trenutku. Međutim, još je važnije za dete.

Naime, ako je ono krenulo na putovanje bez vas, ne možete kontrolisati sve šta može da mu se dogodi, niti predvideti kada ono ima potrebu da vas čuje. Vaš glas je u mnogim slučajevima dovoljna uteha a ponekad može biti i potvrda da dete ima svog sagovornika iako je on fizički udaljen.

Sa druge strane, nemojte telefonirati svaki čas. Tako ćete dete stalno podsećati na sebe, rastuživati ga svojim glasom jer će tako stalno misliti o tome koliko mu nedostajete. Takođe, ako prilikom telefonskog razgovora dozvolite sebi "ekstra" dozu tepanja i nežnih reči, ili počnete rafalno ispitivanje o onome što je vama važno da saznate (šta je dete jelo, šta obuklo, da li mu je dosadno...), nećete mu dozvoliti da ono vama kaže ono što želi. Setite se da su dečji kriterijumi različiti od vaših, i da će biti frustrirano ukoliko mu uskratite mogućnost da vam ispriča ono što ono doživljava kao značajno. Zato, koristite ove telefonske razgovore da tek "tu i tamo" pitate ono što je neophodno, ali mnogo više da slušate šta ono ima da kaže. U predškolskom uzrastu, tj. kada dete još uvek ne ume verbalno precizno da definiše svoje emocije ili doživljaje, koncentrišite se na "slušanje između redova".

OSOBA OD POVERENJA. Osoba sa kojom je dete otišlo na letovanje mora imati vaše potpuno poverenje. Iako se ovaj zahtev na prvi pogled podrazumeva, u praksi se često može videti da roditelji bez većih problema "puste" dete, na primer, na letovanje sa vrtićem, a da se prethodno nisu informisali da li ide detetova vaspitačica, ko ide od njegovih najbližih drugara i slično. Upravo ovi podaci uveliko utiču da li će se dete na letovanju osećati opušteno, sugurno ili ne.

Povezane vesti

PRIPREMA DETETA. Nemojte slati dete nigde gde ono ne želi da ide, ako ne morate. Samo u slučajevima njegovog stalnog odbijanja da se odvoji od vas, možete zauzeti strožiji stav. Ipak, čak i tada, dete ima svoje razloge koje vi treba da otkrijete i otklonite a ne "na silu" da promenite njegov stav. Uvek razgovarajte ne samo o njegovom eventualnom odbijanju da ode bez vas, već mu, i u slučajevima kada pristane, ponudite sve potrebne informacije. Ohrabrite ga. Recite mu da očekujete da će se odlično provesti, odgovorite na sva njegova pitanja. Ne zaboravite da kažete kako ćete biti u stalnom  kontaktu, kako ćete mnogo misliti na njega (da se dete ne bi osetilo odbačenim, tj. steklo utisak da vi jedva čekate da ono ode).

JASNE INSTRUKCIJE. Nemojte računati da se nešto podrazumeva. Sa kime god da vaše dete ide na letovanje, toj osobi dajte jasne instrukcije (na primer, šta dolazi u obzir za večeru, koliko i kada preporučujete mazanje kremom za sunčanje, itd...). Takođe, niko ne može vaše dete poznavati tako dobro kao vi. Posebno u slučajevima kada je alergično ili ako ima specifične navike oko ishrane, uspavljivanja... Vodite računa da ne zaboravite da o tome informišete osobu sa kojom će provesti deo odmora. Ono što se podrazumeva vama, nekome drugom može se podrazumevati sasvim drugačije.

POSTUPNOST. Dete postupno pripremajte na letovanje bez vas. To podrazumeva psihološku pripremu i razgovore sa kojima ćete otpočeti na vreme (što zavisi od uzrasta deteta, ali je neophodno više razgovora sa vremenskim razmacima), kao i fizičku pripremu, tj. da naviknete dete da izvesno vreme provodi bez vas, u društvu drugih odraslih osoba. Postupnost u odvajanju, uticaće da dete lakše "pregura" odvojenost od vas, ali će i vaš stres i strah u ovom slučaju biti mnogo manje izraženi.


Foto: Shutterstock

Letovanje sa vrtićem

U zavisnosti od uzrasta deteta, njegove zrelosti, adaptiranosti na vrtić, međusobnu bliskost sa vama -  odredićete i da li ćete ga sa njegovim društvom i vaspitačima uopšte poslati na odmor. Sigurno je da će prvo detetovo samostalno letovanje (bez vas) biti najstresnije upravo ukoliko ga šaljete sa vrtićem. Tada ćete se više brinuti, imati potrebu da ga svaki čas čujete i proverite kako je, nego ako ode sa bakom ili drugim roditeljem. Pre nego što se odlučite za ovu varijantu, informišite se detaljno u vrtiću : kakav je smeštaj, kakva ishrana, koje su njihove planirane aktivnosti, koliko ide dece, koliko vaspitača, kakvi su higijenski uslovi. Zatim, pitajte svoje dete da li želi da ide. Nemojte insisritrati ukoliko ne želi. Radije, ako ste sigurni da je ono spremno ali možda previše vezano za vas, i da je to njegov osnovni razlog odbijanja, pokušajte da sledeći put prilikom odlučivanja za sledeće letovanje sa vrtićem bude drugačija i njegova odluka. Jedan od čestih razloga zašto dete odbija da ide sa vrtićem jeste strah i nesigurnost koju prepozna u roditeljima kada o ovoj mogućnosti zajedno razgovaraju. Dete vidi koliko su roditelji zbunjeni, nesigurni, uplašeni, pa to tumači na sledeći način: sigurno će se tamo desiti nešto loše, ili sigurno ne treba da idem, kada se mama ovako ponaša.

Povezane vesti

Zato, da bi "pustili" dete sa vrtićem na letovanje neophodno je da:

- vi na to budete spremni,

- dete bude spremno (zrelo, zainteresovano, raspoloženo za ovaj put) i

- da je dete ranije odlazilo ili sa vrtićem na kraće (jednodnevne) izlete ili na drugi način bilo odvojeno od vas (na primer, bilo je već ranije sa bakom ili dekom samo nekoliko dana).

Letovanje sa drugim roditeljem

Ukoliko ste razvedeni i imate zakonsku obavezu da dozvolite da deo raspusta dete provede sa drugim roditeljem, setite se da je važnije od zakonske obaveze - da li je to u interesu vašeg deteta. Odnosno, ma koliko možda bili povređeni i ljuti na svog bivšeg partnera, pokušajte svoje emocije da ostavite sa strane i sa njim razgovarate otvoreno o onome što se više ne tiče ni vas, ni njega, već vašeg zajedničkog deteta. Takođe, nemojte očekivati da drugi roditelj ima vaš vaspitni stav. Naime, mame često govore da su tate prestroge ili previše popustljive, a zaboravljaju da slično misle i tate o mamama. Ipak, za dete je dobro da ima oba roditelja (bez obzira da li su oni u braku ili ne), koja su zainteresovana za njegovo vaspitanje i razvoj. Poželjno je i da oni imaju različite pristupe u vaspitanju, tj. da postoji ravnoteža vašem vaspitnom stilu, bilo da je on popustljiv ili strog. Tako, ukoliko je dete pristalo na letovanje sa tatom, sa kojim inače ne živi u stalnoj porodičnoj zajednici, promenite pravila koja inače važe. Odnosno, ukoliko se inače retko čujete sa svojim bivšim partnerom, sada to mora biti drugačije. Sa njim, takođe, pre puta obavite detaljan razgovor o tome šta vaše dete voli, šta ne voli, koje su mu omiljene igračke...

Povezane vesti

U slučaju kada dete odlazi sa jednim roditeljem samo na kraće, dok se vi ne pridružite, ovaj problem verovatno nećete imati.

Končano, ukoliko ste deo letovanja već propustili da provedete sa detetom, tj. ono ga je provelo bez vas, pokušajte da "ukradete" makar nekoliko zajedničkih dana. Biće dragoceno i vama i njemu. Leto i odsustvo obaveza iskoristite da se dodatno zbližite, pojačate vaše veze poverenja i razumevanja. Uostalom, možda ćete sledeću priliku da uživate u društvu svog deteta imati tek sledećeg leta. Zato, pokušajte da je iskoristite već sada.

Letovanje sa bakom i dekom

Vaše dete je uvek vaša obaveza i odgovornost, pa čak i kada nije fizički prisutno. Odnosno, svaku lošu naviku koju "pokupi" sa letovanja, po povratku ćete verovatno vi morati da ispravljate. Zato pokušajte da ih preduhitrite (ovo važi i kada dete letuje sa vrtićem ili samo sa jednim roditeljem). Dogovorite se oko načina ishrane, pre puta osmislite kako bi zajedno mogli da provode vreme. S obzirom na to da bake i deke nisu vešte u pronalaženju vršnjačkog društva za svoje unuče, obezbedite dovoljno društvenih igara, bojica, slikovnica i drugih knjiga za određeni uzrast... kao bi imali različite mogućnosti zabave.

Letovanje sa nekom drugom odraslom osobom

Mnoge mame školske dece organizuju letovanje zajedno sa drugim mamama. Tako, i one i njihova deca imaju svoje društvo. Podrazumeva se da ova mogućnost ima svoje brojne prednosti. Međutim, nemojte dozvoliti da vaše dete na putovanje od nekoliko dana ide sa nečijom drugom mamom ili tatom i njihovom decom. Ma koliko oni bili bliski, poznavali se, družili se u svom mestu... vaše dete će biti uskraćeno za vaše prisustvo.

Jelena Holcer, pedagog

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica