Gotovo da nema deteta koje ne voli more i plažu, i to koliko mališani uživaju igrajući se i brčkajući, već je dovoljan razlog zašto je dobro da idu na more. Međutim, ovakav odmor ne samo što je zabavan deci, već ima i brojne dobre efekte na njih, a mi izdvajamo nekoliko.

1. Aktivnosti na plaži oslobađaju endorfin

Fizička aktivnost oslobađa endorfin, hormon sreće, a fizička aktivnost u moru još je intenzivnija jer voda pruža otpor, a i po pesku je teže hodati nego po nekim drugim površinama.

Zato, ponesite loptu, frizbi i slične sportske rekvizite i uživajte svi zajedno. Dodatni efekat koji će se roditeljima posebno dopasti – decu će izmoriti igranje i boravak na suncu i u vodi, da će uveče spavati čvrstim snom.

2. Voda ima umirujuć efekat

Koliko god nama delovalo da deca nemaju nikakvih briga u životu, i njima je potreban predah i opuštanje, a boravak na moru je idealan za to, zbog umirujućeg efekta koji voda ima, piše sheknows.com.

Sudeći prema istraživanju Instituta za opšte zdravlje u Barseloni, "plavi prostori" poput mora, jezera i reka imaju čak i bolji efekat na zdravlje ljudi od "zelenih prostora" poput parkova i livada.

Osim toga, jedna studija iz 2011. godine koju su sproveli naučnici sa Univerziteta u Vašingtonu je pokazala da odlasci na more smanjuju stres, povećavaju kreativnost i ublažavaju anksioznost i depresiju. Uopšteno, boravak na moru je dobar za psihološko blagostanje, zaključili su naučnici.

3. I sunce ima dobre efekte

Izloženost suncu, naravno, znači više vitamina D, koji je važan za zdravlje kostiju i snižavanje krvnog pritiska. Takođe, ovaj vitamin dobro utiče na imuni sistem i zdravlje srce, a osim toga, prosto je lep osećaj boraviti na suncu. Razlog tome je što sunce povećava nivo serotinina u organizmu, tako da će se dete osećati srećno i zadovoljno.

4. Deca uče kroz igru s vodom

Brojni stručnjaci ističu da je igra s vodom jedan oblik senzorne igre koja pomaže deci da nauče kako svet funkcioniše. Ova vrsta igre pomaže mališanima da razvijaju taktilne veštine, podstiče ravnotežu, jača telo, poboljšava motoričke veštine. Kroz igru s vodom deca uče i da rade na rešavanju problema, ali i neke zakone fizike – koja igračka će potonuti, koja će da pluta i slično.

Ako ne možete da odvedete dete na more...

Boravak na moru ima dobrih efekata na dete, ali ako iz bilo kog razloga ne možete da odete na more, nemojte da se "jedete". U tom slučaju, organizujte "dan na plaži" u dvorištu ili na terasi, ili odvedite dete negde na bazen.

Fizička aktivnost napolju, brčkanje u vodi – bilo u kadi ili dečjem bazenu, možda nisu kao boravak na moru, ali će svakako imati dobre efekte na decu.

BONUS VIDEO:

Kako na praktičan način da lako spakujete decu za more Tik Tok/betterwithchardonnay

(Yumama/N. Z.)