Prednosti soka od cvekle bile su poznate još u davnim vremenima. Cvekla je sama po sebi vrlo bogata gvožđem, pa je sok od cvekle propisivan detetu za povećanje nivoa hemoglobina, poboljšanje sastava krvi, podsticanje stvaranja crvenih krvnih zrnaca. Jod, cink, bakar i mangan sadržani u soku od cvekle pomažu u čišćenju tela od toksina.

Sok od cvekle je veoma jeftin, ali efikasan lek, pa je ova metoda ona koju bi definitivno trebalo koristiti. Međutim, imajte na umu da se sok od cvekle ne može davati u velikim količinama i pre nego što ga ponudite detetu potrebno je konsultovati se s lekarom.

Cvekla je bogata mineralima i vitaminima poput gvožđa, kalcijuma, magnezijuma, kalijuma, vitamina A, kompleksa vitamina B, vitamina C, vitamina K i vitamina E. Ako je vaše dete anemično zbog nedostatka gvožđa u krvi, onda je to savršen lek.

Cvekla, tokom svog rasta, apsorbuje puno nitrata, soli i drugih štetnih supstanci iz tla. Iz tog razloga, jedenje korena može negativno uticati na rad bubrega. Cvekla pripada alergenom povrću, stoga je treba veoma pažljivo uvoditi u dečiju ishranu, počevši s nekoliko kapi soka. 

Beba, hrana, kašice
Shutterstock beba jede

Kada se uvodi u ishranu beba

Cvekla može da se uvede jako rano, smatra se jednom od prvih namirnica koje se uvodi u ishranu bebe. Sok od cvekle možete detetu da date istovremeno s uvođenjem kuvanog povrća, ali takav sok se mora razrediti vodom ili nadopuniti drugim sokovima. Čist sok od cvekle sa pulpom može da bude prejak za bebin stomačić, zato budite obazrivi dok dete ne napuni godinu dana.

Starija deca, sok od cvekle, mogu slobodno da konzumiraju, osim ukoliko postoje želudačne tegobe, dijareja, dijabetes ili bolesti bubrega.

Sok, brusnica, dete
Shutterstock dečak pije sok

Sok od cvekle za jačanje imuniteta

Prva porcija soka trebala bi biti vrlo mala, samo nekoliko kapi. Zatim, svaki dan, povećavajući dozu za pola kašičice, nakon nedelju dana trebate je dovesti do 30 ml – 6 kašičica. I do kraja prve godine života, beba može sigurno piti 100 – 120 ml soka dnevno. Istovremeno, za decu mlađu od 3 godine bolje je sok razrediti vodom u razmeru 1:1.

Ukoliko ste pripremili detetu sok, potrebno je da ga ono konzumira odmah nakon pripreme kako sok ne bi izgubio svoja lekovita svojstva.Vitamini i mikroelementi iz sveže isceđenog soka telo deteta savršeno apsorbuje, zato je važno da ga što češće pije. Zahvaljujući tome, poboljšava se rad imunološkog sistema dece.

Za starije dete, iznad sedam godina, pretvorite ovaj sok od cvekle u vrlo dobro i hranjivo piće.

Sastojci:

  • 2 cvekla
  • 1 jabuka
  • 1 šargarepa
  • 1 komad đumbira
  • 2 kašike soka od limuna

Priprema:

Nasecite cveklu, jabuku i šargarepu na dovoljno male komadiće da je možete ubaciti u sokovnik. Zatim dodajte rendani komad đumbira i sok od limuna.

(Yumama)