Usled brzog načina života i loše ishrane većina se opredeljuje za uzimanje raznih suplemenata kako bi poboljšali svoje opšte zdravlje. Međutim, retko ko je upućen u to da uzimanje određenih vitamina zajedno može da utiče na njihovu apsorpicuju u telu, kao i da ometaju efikasnost lekova, odnosno da pogorša neželjene efekte.

Prema "Singlecare" ove kombinacije treba da izbegavate, a evo i zbog čega:

Magnezijum i kalcijum

Iako se ova dva minerala dobro uklapaju, oni moraju da budu u ravnoteži da bi bili efikasni. Dok magnezijum pomaže u apsorpciji kalcijuma, previše kalcijuma zapravo može imati suprotan efekat, sprečavajući apsorpciju magnezijuma. Istraživanja pokazuju da je odnos kalcijuma i magnezijuma iznad 2:1 povezan sa povećanim rizikom od metaboličkih, inflamatornih i kardiovaskularnih poremećaja.

Da biste bili sigurni da dobijate tačan odnos, konsultujte se sa svojim lekarom oko uputstva kako da koristite ova dva suplementa.

Gvožđe i zeleni čaj

Nije dobra ideja da uzimate suplemente gvožđa (ili jedete hranu bogatu gvožđem) istovremeno sa zelenim čajem. To je zato što se glavna komponenta zelenog čaja, epigalokatehin galat (EGCG), vezuje za gvožđe i smanjuje njegovu apsorpciju. Jedno istraživanje iz 2016. godine povezalo je konzumiranje velike količine zelenog čaja sa razvojem anemije zbog nedostatka gvožđa.  Ukoliko volite zeleni čaj slobodno uživajte u njemu, samo to činite umereno i sačekajte dva sata nakon uzimanja suplementa gvožđa.

vitamin c.jpg
Shutterstock Vitamin c

Vitamin C i B12

Džena Lit, dijetetičar u bolnici Lenok Hil u Njujorku ne preporučuje uzimanje vitamin C i vitamin B12 u isto vreme. To je zato što visoke doze vitamina C mogu smanjiti količinu vitamina B12 koju telo apsorbuje i metaboliše, kaže ona. Obavezno uzimajte vitamin C najmanje dva sata nakon vitamina B12. Na ovaj način možete izbeći nedostatak B12.

Vitamini rastvorljivi u mastima i vodi

„Neke kombinacije treba izbegavati, čak i ako one same po sebi nisu problematične. Na primer, iako je bezbedno uzimati vitamin D sa vitaminom B12, to nije preporučljivo. To je zato što se vitamin D rastvara u mastima koji se bolje apsorbuje hranom, dok je B12 vitamin rastvorljiv u vodi koji treba uzimati na prazan stomak. Isto važi i za vitamin C i vitamin D – treba ih uzimati u različito vreme“, kaže Virdžil Sančez, sertifikovani lekar porodične medicine iz Majamija. 

Slično, vitamini rastvorljivi u vodi, koji se ne skladište u telu, kao što su vitamin C, vitamini B, uključujući tiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), pantotensku kiselinu (B5), piridoksin (B6), biotin (B7), folat/folna kiselina (B9) i kobalamin (B12) – zahtevaju da telo apsorbuje i koristi vodu, kaže dr Ormond. Najbolje ih je uzimati bez hrane sa čašom vode.

(Yumama)