Džema Kolmen (34) iz Bostona otišla je kod lekara zbog promena u menstruaciji i bolovima u leđima. Međutim, dijagnozu koju je dobila nikako nije mogla ni da nasluti. Zbog toga je želela svoju priču da podeli sa svima kako bi i druge žene upozorila na simptome koji nekom možda deluju bezazleno.

Njoj je dijagnostikovan rak materice i rak jajnika, u razmaku od samo tri meseca. Za nju je ovo bio veliki šok jer su je lekari prethodno uveravali da je 'premlada' za rak.

Poželela je da ceo svet čuje za njenu priču kako bi uverila žene da veruju svojim instinktima i obrate pažnju na svaku promenu kod menstruacije i da se ne plaše da odu kod lekara. Džema je odjednom primetila da njeni ciklusi postaju kraći od onoga što je bilo uobičajeno, ali nije mogla ni da pretpostavi da bi to mogao da bude znak upozorenja za rak materice i jajnika.

Lekarima je trebalo dve godine da dođu do dijagnoze raka jajnika, i to nakon što je njen radiolog uočio cistu na levom jajniku kada je uzimao jajne ćelije, a kako ona kaže, da su joj više verovali i ranije je poslali na testiranje, mogli su do dijagnoze da dođu i u roku od nekoliko sati.

Pored hemoterapija kojima je bila podvrgnuta, Džema je doživela i hirurški izazvanu menopauzu, zbog čega je ostala neplodna. Ovo je bilo veoma teško da prihvate ona i njen suprug jer su želeli da dobiju decu.

"Bila sam potpuno uništena vestima, ali to samo pokazuje koliko je važno da odete kod lekara kada primetite da nešto nije u redu sa vašom menstruacijom", rekla je i dodala da je veoma zahvalna što je živa.

Toalet, menstruacija, žena
Shutterstock Žena u toaletu

Ona je zatim objasnila koji su to simptomi njoj ukazali na problem zbog kog treba da se javi lekaru.

"Uvek sam imala redovne menstruacije, uvek tačno na isti datum. Međutim, primetila sam da su postale sve kraće, sve do tačke da su potpuno izostale. Pored toga, imala sam i mučan bol na levoj strani, ali kako je to bilo vreme korone kada sam radila od kuće, smatrala sam da je samo zbog lošeg držanja jer sam po ceo dan sedela u sofi sa laptopom u krilima. Nisam baš mnogo razmišljala o tome, nije bilo ničega što bi me upozorilo da je ovo rak, ali sam bila prilično zabrinuta zbog promena u mestruacijama", objasnila je za Independent.

Iako su joj lekari govorili da je premlada za rak, ona nije odustajala i nastavila je da ide na preglede kod brojnih lekara. Posle skoro dve godine skeniranja i testova, dijagnostikovan joj je rak materice.

Zbog dijagnoze, odlučila je da zamrzne jajne ćelije kako bi nekada kasnije mogla da ima decu. Međutim, u trenutku kada je došla da to uradi, radiolog je primetio da nešto nije u redu sa njenim jajnikom. Postojala je cista koja je izgledala sumnjivo jer je krvarila.

Ginekolog, žena, pregled, doktor
Shutterstock Žena kod ginekologa

Samo tri meseca od prve bolne dijagnoze, saopštili su joj da pored raka materice ima i rak jajnika.Nakon toga prošla je kroz dve velike operacije u kojoj su joj uklonjeni materica, jajovodi, grlić materice i jajnici, a trenutno prima i hemoterapiju.

Ova hrabra žena poslala je poruku svima da treba samo da veruju svojim osećajima i da se ne plaše da odu kod lekara i insistiraju na pregledima dok ne budu potpuno sigurni u dijagnozu.

(Yumama)