Za svoj prvi rođendan blizanci iz Kanade dobili su svoje mesto u Ginisovoj knjizi rekorda. Adija i Adrial Nadaradža proglašeni su najranije rođenim blizancima na svetu, nakon što su stigli na svet 126 dana pre termina. Brat i sestra preuzeli su titulu od američkih blizanaca  koji su 2018. rođeni 125 dana pre nego što je zakazan porođaj.

Hrabroj mami je drugog dana porođaja, u trenutku kada je bila trudna 21 nedelju i šest dana, rečeno da će blizanci biti ostavljeni da umru, čak i ako se rode samo nekoliko minuta pre pune 22 nedelje. Većina bolnica ni ne pokušava da spase decu rođenu između 24. i 26. nedelje trudnoće ili pre toga. Srećom, bračni par je uspeo u nameri da se Šakira prebaci u bolnicu u Torontu sa specijalnom jedinicom intezivne nege za novorođenčad. 

Uprkos jakom krvarenju, ona je dala sve od sebe da "sačuva bebe" u stomaku još nekoliko sati. Vodenjak joj je na kraju pukao 15 minuta posle ponoći, a bebe su rođene manje od dva sata nakon što je ušla u 22. nedelju i zajedno su težili svega 750 grama. Adija je rođena 23 minuta pre brata sa svega 330 grama, dok je Adrijal imao 420 grama na rođenju. 

blizanci.jpg
YouTube/ Guinness World Records/screen Adija i Adrial Nadaradža

Adija i Adrijal su imali ozbiljne zdravstvene probleme. Smešteni su u bolnici u Torontu, gde su se suočili sa komplikacijama krvarenja na mozgu i sepse. Adrijal je dobio perforaciju creva, koja je dovela do infekcije krvi i teške upale. Srećom, nakon pet meseci u bolnici, blizanci su se oporavili i otpušteni su na kućnu negu. Oboje su i dalje pod nadzorom raznih stručnjaka, ali sjajno napreduju.

blizanci.jpg
Twitter/Guinness World Records/screenshot Adija i Adrial Nadaradža

"Gledali smo u protekloj godini kako bebe gotovo umiru pred našim očima mnogo puta. Lekari ih i dalje pomno prate, ali brat i sestra sjajno napreduju", rekla je Šakina.

Pogledajte video:

(Yumama)