Uzroci nastanka infekcije kod novorođenih beba

Predisponirajući faktori za nastanak neonatalnih infekcija su brojni. Prevremeni porođaj, rano prskanje vodenjaka, razne infekcije kod majke (infekcije porođajnih puteva streptokokam, kandidom...), komplikovane procedure lečenja bebe (kateteri, intubiranja i slično), mogu dovesti do nastanka infekcija i komplikacija kod novorođenih beba.

Infekcije mogu nastati za vreme trudnoće ili po rođenju. 

Infekcije beba pre rođenja

Kongenitalne infekcije najčešće izazivaju toksoplazma, rubeola, herpes virus, citomegalo virus i drugi. Razvoj beba koje su inficirane još u maminom stomaku, može biti otežan (intrauterini zastoj rasta, slabo napredovanje), a može doći i do prevremenog rođenja.

Pregledi 

Jako je važno pravilno uzeti anamnezu majke o početku i toku trudnoće: abortusi (mogući uzroci), problemi sa sterilitetom, preležane infekcije u trudnoći, uzimanje lekova, kontakt sa mačkama i psima, pojava bilo kakvih simptoma nekog oboljenja u trudnoći žene koje su profesionalno izložene toksinima ili infekciji i slično.

Pored redovnih analiza i EHO pregleda, potrebno je uraditi i tzv. TORCH test majke i deteta (toksoplazma, O-sifilis, hepatitis B, varičela zoster, rubella, CMV, herpes simpleks virus).

Infekcije nakon rođenja bebe

Stečene infekcije imaju često iznenadan početak sa pogoršanjem opšteg stanja (više o tome u članku: Neonatalna sepsa). Mogu se ispoljiti i kao meningitis, infekcije urinarnog trakta, upala pluća, infekcija kostiju i zglobova, infekcije kože i slično.

Novorođenče je s obzirom na oskudan imunitet vrlo sklono razvoju akutnih infekcija i rano prepoznavanje u ovakvim situacijama je dragoceno za uspešno lečenje.

Kako sprečiti infekcije kod novorođenčadi?

Zdrave životne navike, pravilna ishrana i umerena fizička aktivnost trudnica, dobra kontrola eventualnih komplikacija i hroničnih bolesti u trudnoći, preduslov su za rođenje zdravog deteta.