Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Alergije - proizvod modernog doba

Istraživanja kažu da se povećava broj dece koja pate od mnogostrukih alergija, a pored pšenice i mleka, spisku alergena dodat je čitav niz novih namirnica, a evo i zbog čega.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Alergolozi se danas sve više susreću sa decom koja pate od mnogostrukih alergija. Međutim, "glavne" alergene namirnice više nisu pšenica i mleko, kao što je to bio slučaj od pedesetih godina prošlog veka pa do skorašnjeg perioda.

Naime, u velikoj meri se javljaju alergija na namirnice koje su više počele da se konzumiraju u novije vreme, poput susama i kivija. Takođe se povećao i broj alergičnih na jaja, što ranijih godina nije bio slučaj.

Preterana higijena

Zbog čega je broj alergija u porastu? Najveći broj naučnika zastupa hipotezu o preteranoj higijeni prilikom odgajanja dece. Svi smo postali suviše "čisti". Imunološki sistem organizma je stvoren da bi se borio sa opasnim napadačima iz spoljašnje sredine - kao što su paraziti, virusi i infekcije. Međutim, čista voda, antibiotici i vakcine su eliminisali neke od najtoksičnijih izazova za imunosistem.

Povezane vesti

Carski rez

Istraživanja takođe ukazuju na činjenicu da je broj carskih rezova u novije vreme u značajnom porastu. Deca rođena na taj način, pod većim su rizikom da obole od alergija, s obzirom da nisu bila u prilici da budu izložena korisnim bakterijama koje se nalaze u rodnom kanalu njihovih majki.

Radikalan pristup

U osnovi je poznato kako alergija "funkcioniše". Međutim, čovekov imuni sistem je još uvek u velikoj meri nepoznanica. Njegova kompleksnost ne dozvoljava naučnicima da prouče sve njegove tajne i zadobiju kontrolu nad njim. Polenska kijavica se retko sreće u prvih nekoliko godina života. Nije jasno zašto kod neke dece bolest započne rano, a druga porastu pre prvih simptoma alergijske kijavice.

Povezane vesti

U novije vreme, načinjen je značajan pomak - uvođenjem radikalnog pristupa alergijama. On se sastoji u tome što se još u najranijem stadijumu daju "uobičajeni" alergeni, ali u količinama koje su veoma male, kako bi se videlo da li na taj način može da se tretira, leči ili spreči pojava alergije. Tako je u okviru jedne studije deci alergičnoj na lešnik davana veoma mala količina mlevenog lešnika, kako bi se videlo da li će njihov imuni sistem da izgradi toleranciju na tu hranu.

Alergije - proizvod modernog doba

Mala deca koja su kao bebe bila izložena duvanskom dimu imaju povećane izglede da pate od pojedinih vrsta alergija, pokazalo je istraživanje švedskih naučnika. Stručnjaci su i ranije znali da izloženost pasivnom pušenju kako u prenatalnom, tako i u ranom periodu života može kod dece da poveća rizik od razvoja simptoma astme, ali su istraživanja koja se tiču pojave alergija davala različite rezultate.

Embedded Comments: CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v80), quality = 90

Hrana koja izaziva alergiju

Sa pojavom veštačkih mleka, povećan je broj alergija kod odojčadi, kao i alergija na kravlje mleko. Često se majci, čija je beba imala alergijske probleme zbog preranog prestanka dojenja, savetuje da ne počini istu grešku i sa drugim detetom.

Za sprečavanje alergija preporučuje se da u prvim mesecima života bebe ne uzimaju citrusne namirnice. Američka zdravstvena asocijacija upozorava i na moguću pojavu alergija kod beba koje sisaju, ali njihove majke u ishrani koriste orahe, lešnike i badem.

Bojana Jovanović

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica