Majčinstvo je težak posao, fizički, psihički i emocionalno. Istina, to je ujedno i najlepši posao na svetu, gde zauzvrat dobijate ljubav i privrženost svog deteta, njegov osmeh.

Ipak, svaka majka prolazi kroz razne emotivno iscrpljujuće trenutke i faze, a to je svakako poznato i Bronte Tauns, majci četvoro male dece, od kojih su troje mlađi od tri godine.

U jednom od videa koje je objavila na Instagramu, ona je priznala da je "situacija bila veoma iscrpljujuća, i još uvek je, ali se promenio način na koji razmišljam o svemu što se dešava oko mene".

Kako bi pomogla drugim majkama da lakše izdrže naporne i iscrpljujuće dane i faze, ona je podelila šta je promenila u svom načinu razmišljanja.

"Istrenirala sam svoj mozak da ja nisam žrtva. Umesto toga, fokusiram se na ono što mogu da kontrolišem, na situacije kada sam ja ’kreator’ u određenim okolnostima. To znači da sam prestala sebi da govorim ’naravno da plaču čim sednem’, ’naravno da su kakili čim sam im promenila pelenu’, ’nikada ne mogu da sednem da popijem kafu, a da me ne prekinu’. Bilo je teško, ali morala sam da zaustavljam sebe kada se jave te misli i da nateram sebe ili da mislim na nešto potpuno drugo ili da ih zamenim novim, pozitivnim mislima. Na primer, ’moje dete plače jer mu je potrebna njegova mama’, ’drago mi je da su moja deca zdrava i da mogu danas da budem kod kuće sa njima’ ili ’moj posao trenutno je da budem mama, a kasnije ću imati vremena da pijem kafu na miru’".

Jedna od stvari koju je Bronte promenila je to što više ne pravi veliku listu obaveza.

"Shvatila sam da to što imam previše stvari na listi obaveza dok sam kod kuće sa decom čini da postanem nestrpljiva, preopterećena i pod neverovatnim stresom. Želela sam da obavljam sve, a deca su mi u tome bila ’prepreka’. Ali, istina je da jednostavno nisam imala toliki kapacitet. Gubila sam dragocene, srećne trenutke sa svojom decom zbog beskonačne liste obaveza".

Ova mama kaže da je sada mnogo nežnija prema sebi.

"Uvek postoji sutra, danas sam dala sve od sebe. Uradila sam sve što sam mogla kako bih izbalansirala mentalni i fizički teret majčinstva. Prestala sam da budem razočarana time što nisam uradila nešto bolje i prihvatila sam da ono što mi je danas 100 odsto napora može da bude 50 odsto napora u poređenju sa juče, ali danas sam dala sve od sebe".

Bronte kaže i da je postala iskrena prema sebi i da sada češće traži pomoć.

"Ranije nisam želela da opterećujem ljude ili da priznam da nešto ne mogu sama. Morala sam da odbacim taj nezdravi način razmišljanja da je traženje pomoći jednako neuspehu, jer to nije tačno, to je bila samo laž u koju sam sebe uveravala", poručila je na kraju.

Njena objava je privukla dosta pažnje na mrežama, a brojne mame su joj zahvalile na ovim rečima koje je podelila.

"Trebalo mi je danas da čujem ovo, hvala ti", nizali su se komentari, dok su neke mame napisale i svoja iskustva, potvrdivši da je i njima pomogla promena mišljenja da izađu iz faza kada su na sebe stavljale preveliki pritisak koji ih je iscrpljivao

"I ja sam shvatila da smanjivanje obaveza na listi čini veliku razliku! Imala sam ista osećanja kada sam te obaveze stavljala kao prioritet", poručila je jedna mama.

BONUS VIDEO:

Mama bacila skoro sve dečje igračke TikTok/alicexmayx

(Yumama/Nataša Zlatković)