Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najčešće roditeljske zablude u toku leta

Adekvatna zaštita od UV zračenja, lečenje čestih letnjih infekcija, najbolji način ispiranja rane... Leto nam donosi brojne dileme, ali i opasne zablude.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Nije lako roditeljima sa mališanima koji bi često sve da probaju i isprobaju, a letnji meseci su prava inspiracija za njihove nestašluke. Ali, često nije lako ni deci sa roditeljima koji veruju u svakakva mišljenja koja im ponekad bespoštedno serviraju prijatelji, komšije, rodbina... A leto je, opet, dovoljno bogato za brojne dileme

1. U toku kupanja deci može da uđe voda u uši

Ovaj strah je besmislen! U toku prvih meseci zaista nije poželjno da novorođenčetu uđe voda u uši, ali ni tada ne treba stavljati vatu u njih kada se dete kupa. Dovoljno je da se bebina glava drži vertikalno, da se uvo ne bi napunilo vodom. Ali, i ako se to desi, dovoljno je štapićem sa vaticom posušiti spoljašnji otvor uva, a u toploj prostoriji voda će brzo ispariti, i sve će biti u redu.

Deo uva koji zovemo spoljašnji slušni kanal stvara sekret – cerumen, koji je prilično smolast. Kod nekih mališana se više stvara, pa je jedini pravi način održavanja higijene ušiju njihovo redovno pranje. To podrazumeva da se, prilikom pranja kose, umereno snažnim mlazom mlake vode koja ne može da naškodi detetu, obavezno istuširaju uši. Cirkulacija vode u spoljašnjem slušnom kanalu odstranjuje višak "smole" i čisti uvo. Ovo bi trebalo raditi u ranim popodnevnim satima, tako da ima dovoljno vremena da se višak vode "odlije iz uva" dok dete na krene na spavanje.

Uvo je zatvoren sistem, njegov spoljašnji kanal se završava bubnom opnom koja ne dozvoljava prolaz vode u njegovu unutrašnjost. Zato je strah roditelja besmislen, ali i opasan, jer će deca koja stvaraju višak cerumena imati problema. Ako ne peru redovno uši, u njima će se stvariti pravi čepovi koji mogu da budu bolni i neprijatni. Da bi se odstranili, radi se "vodoinstalaterski" posao - uši se ispiraju posebnim rastvorima, što ne boli, ali je neprijatno.

2.  Dete ne treba da pije mnogo vode posle naporne igre

Pogrešno! Bez vode nema života, a tokom igre i sporta ona mora da se pije da bi srce imalo šta da pumpa. Dete tokom igre gubi veliku količinu tečnosti, naročito tokom letnjih meseci. Žeđ je prirodna posledica gubitka vode i mališanu, naravno, ne treba uskratiti dragocenu vodu. Teško je opravdati ovu zabludu kod nekih roditelja, ali se oni najčešće brane strahom da će hladna voda dovesti do zapajenja grla kod deteta koje je znojavo. Ovo je, naravno, potpuno pogrešno, jer uobičajeno hladna voda, pa i ona iz frižidera nije uzrok upale grla.

Decu treba savetovati da u toku igre piju manje količine tečnosti - bolje je uzimati manje a češće, čak i kada nisu mnogo žedni, nego da popiju litar vode odjednom. Treba im objasniti da će veća količina tečnosti odjednom, smanjiti njihovu sposobnost za igru. Prepun i »bućkav« stomak ipak nije prijatelj sporta.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica