Mnogi roditelji kažu da je najbolja stvar koja im se desila u životu to što su dobili decu. Ima i onih drugih koji, iako vole svoje naslednike, često žale za slobodnim vremenom koje s nekad imali i na sve što se u njihovom životu promenilo otkad su postali roditelji.

U nekim ranijim generacijama, rađanje dece se smatralo na neki način obavezom, ali danas je situacija drugačija, pa sve češće možemo da čujemo ljude koji otvoreno govore o tome da ne žele da imaju decu. I ta odluka je, naravno, sasvim OK, ali kada se sve "sabere i oduzme", čini se da je ipak više onih koji žele decu.

Neki su, pak, neodlučni, pa se pitaju da li će biti srećniji ako dobiju decu ili možda baš obrnuto. Ovo pitanje postavila je i nauka, a odgovor nije jednostavan jer različiti faktori utiču na to kako će se odluka da imate ili nemate decu odraziti na vaš život, piše sciencefocus.com.

Za početak, pogledajmo šta se dešava sa mozgom kada dobijete dete.

Jake emocije

Promene kroz koje prolazi majka nakon porođaja su veoma intenzivne. Sam porođaj i dojenje dovode do velikog lučenja oksitocina, hormona maženja, koji pojačava emocionalne veze i osećaj zadovoljstva u međuljudskim odnosima. Svakako, teško je i zamisliti jaču vezu od one koja postoji između majke i bebe.

Dakle, u vezi sa emocijama, one koje ćete iskusiti kada postanete roditelj su mnogo jače, intenzivnije od onih koje ćete verovatno iskusiti bez dece - i to se odnosi i na tate, ne samo na mame. Iako biološka majka ima možda najjaču vezu sa bebom jer je bila povezana sa njom još u stomaku, ljudski mozak je programiran tako da pozitivno reaguje na bebe, što znači da sve ove lepe i intenzivne emocije nisu rezervisane samo za mame.

Želja za zaštitom

Mnogi kažu da nema ništa lepše od mirisa bebe, a kada se tome dodaju i njihova mala lica, krupne okice, njihova bespomoćnost, veličina, jasno je da su neodoljive. Šalu na stranu, naš mozak je zaista programiran tako da ima pojačane reakcije na bebe, u smislu da u nama budi želju da ih zaštitimo i da se povežemo sa njima.

Međutim, to intenzivno iskustvo vezivanja i neopisive sreće će se polako smanjivati, ne zato što roditelji ne vole svoje naslednike, već zato što su bebe i kasnije deca, veoma zahtevna, a odgovornost za njih je u potpunosti na mamama i tatama.

Manje lepa strana

Uz sve lepe emocije i neopisivu ljubav koja dolazi sa decom, stižu i neprospavane noći, prljave pelene, troškovi, nered, ali i brojne promene koje se tiču slobodnog vremena, načina života, mogu da povećaju stres i izazovu neke negativne emocije.

S druge strane, istovremeno doživljavate radost zbog nekog dostignuća svog deteta, intenzivnu ljubav prema tom malom biću, zabavljate se zajedno, uživate dok ga gledate kako raste i sazreva.

Kada se sve to sabere i oduzme, recimo da dokazi sugerišu da vas deca mogu učiniti srećnijima, ali naravno mogu učiniti i da ponekad budete nesrećni, pod stresom, uznemireni... Takođe, čini se da deca sva emocionalna iskustva koja doživljavate budu daleko intenzivnija, nego kada nemate decu. U tom smislu, može se reći da deca uvećavaju i pozitivne i negativne emocije koje imamo, a na kraju krajeva, da li ćete odlučiti da imate decu ili ne, odluka je samo vaša.

BONUS VIDEO:

Brat sestri poklonio omiljenog medu TikTok/ tammyhembrow

(Yumama/Nataša Zlatković)