Meredit Stil (35) je majka dvoje dece od 9 i 11 godina, a kako redovno koristi društvenu mrežu Instagram, kao i većina ljudi, objavljivala je svakodnevne porodične trenutke. Brzo je postala jedna od praćenijih na društvenim mrežama i sakupila je veliki broj pratilaca. Međutim, jedan trenutak ju je naučio da vodi računa o tome šta objavljuje, pa je svoje iskustvo poželela da podeli kako bi upozorila i druge roditelje.

Jednog dana je naišla na lažan profil koji je ukrao njene fotografije. Osećala se užasno kada je shvatila da je stranac objavio fotografije njenih porodičnih trenutaka. Odmah je prijavila lažan nalog, ali on nije odmah i uklonjen. Potom je blokirala taj profil kako više ne bi mogao da ima pristup njenom sadržaju.

"To me je nateralo da razmislim o kulturi mama blogerki i prekomernom deljenju na internetu. Još uvek koristim društvene mreže Instagram i TikTok, ali odbijam da delim fotografije i video snimke svoje dece. Osetila sam se kao da sam loš roditelje", rekla je.

Nakon ovoga uklonila je sav sadržaj na kom su se nalazila njena deca.

"Bila sam žrtva digitalne otmice, fenomena u kom ljudi kraju vaš online sadržaj i stvaraju od njega svoje stranice. Ne znam ko je to bio, ali želim svojim primerom zaštitim druge, kako niko više ne bi osetio ono što sam ja", dodala je.

Telefon, deca, društvene mreže, porodica
Shutterstock Fotografisanje bebe

Osim što više ne objavljuje slike svoje dece na društvenim mrežama, Meredit više ne dopušta ni da se njena deca slikaju u školi, niti u sklopu vannastavnih aktivnosti.

"Celo ovo iskustvo mi je pomoglo da naučim da imam zdravije granice", zaključila je.

(Yumama)