Vreme praznika je period u kom uživa cela porodica, ali majke su ipak te koje se brinu o tome da se spremi prava gozba ali i da se kuća cakli posle pripreme hrane. Jedan od najtežih zadataka svake domaćice je ribanje zagorelih i masnih plehova, ali i za to imamo rešenje.

Postoji odličan trik koji će vam pomoći da očistite i najtvrdokornije mrlje i to u samo pet koraka, evo o čemu se radi.

Prvo uzmite svoj prljavi pleh za pečenje i napunite ga ključalom vodom do vrha. Ostavite ga nekoliko minuta da odstoji, a onda ispraznite vodu, ali nemojte da ga sušite.

Zatim na dno posude naspite sodu bikarbonu, pogotovo na delove na kojima su ostali ostaci hrane ili je pleh zagoreo.

Na sodu bikarbonu naspite sloj soli, a najbolje bi bilo da to bude krupna morska so. 

Limun, soda bikarbona, sirće
Shutterstock Limun, soda bikarbona i sirće za fleke

Zatim u praznu bocu sa raspršivačem ulijte belo ili jabukovo sirće, pa to poprskajte po plehu. Kada krenu da se pojavljuju mehurići, znaćete da je krenulo da deluje.

Na samom kraju uzmite vlažan sunđer ili metalnu žicu i dobro oribajte pleh i sve mrlje i prljavštinu koja se nalazi na njemu. Za vreme ribanja primetićete da se stvaraju mehurići, a nakon pet do deset minuta ribanja, samo isperite pleh i spreman je za sledeće korišćenje.

(Yumama)