Ništa tako dobro ne miriše kao kuća u kojoj se spremaju domaći kolači, testa koja su se mesila i pravila s trudom, kolači koji zahtevaju da im se posvetite. Taj ukus domaćeg u hrani koja se spremala za zadovoljstvo i uživanje cele porodice, se pamti i postaje sećanje koje nas prati iz detinjstva. Zato spremite Božićni kolač, zbog koga ćete biti tako ponosni na svoje umeće.

Sastojci:

  • 118 ml punomasnog mleka
  • 1pakovanje suvog kvasca
  • 70 gr šećera, plus prstohvat
  • 531 g brašna, više po potrebi
  • 1 ½ kašičice soli
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 1 kašičica rendane limunove kore (opciono)
  • ½ kašičica sveže rendanog muskatnog oraščića
  • 4 velika jaja, na sobnoj temperaturi, lagano umućena
  • 140 grama neslanog putera, na sobnoj temperaturi, plus još za podmazivanje činija i tiganja

Fil:

  • 100 g šećera
  • 180 ml slatke pavlake
  • so
  • 170 g crne čokolade, poželjno 70% kakaoa, grubo iseckane
  • 112 g neslanog putera, isečenog na kockice, na sobnoj temperaturi
  • 10 mililitara ekstrakta vanile

Posip:

  • 60 g brašna
  • 45 g šećera
  • 1 ½kašike kakao praha
  • ½ kašičica soli
  • 64 g neslanog putera, rastopljenog
  • 60 g crne čokolade

Sirup

  • 135 grama šećera

Priprema:

U zagrejte mleko dok ne bude mlako, ali ne vruće. Dodajte kvasac i prstohvat šećera i ostavite da odstoji 5 do 10 minuta, dok ne postane malo penasto i ne udvostruči se. U električnom mikseru sa kukom za testo ili u multipraktiku pomešajte brašno, ⅓ šolje šećera, so, vanilu, limunovu koricu i muskatni oraščić. Umutite i ubacite u mešavinu kvasca i jaja dok se testo ne sjedini u mekanu masu, oko 2 minuta. Ako se testo lepi za ivicu posude i ne sjedini se, dodajte kašiku po kašiku brašna dok se ne odlepi, dobro mutite između dodavanja. Dodajte polovinu putera i umutite ili pulsirajte dok testo ne postane glatko i elastično, 3 do 5 minuta, stružući po ivicama posude lopaticom po potrebi. Umutite ostatak putera i nastavite da mutite ili pulsirajte dok testo ne postane glatko i rastegljivo, još 5 do 7 minuta. Ponovo, ako se testo lepi za ivice posude, dodajte još brašna, kašiku po kašiku. Čistu činiju premažite maslacem, formirajte lopticu od testa i razvaljajte je u činiji tako da sve strane budu premazane puterom. Pokrijte posudu čistom krpom i ostavite da se diže na toplom mestu bez promaje (unutar ugašene rerne sa upaljenom lampom je dobro) dok ne nadođe i naraste, oko 1 do 2 sata. Možda se neće udvostručiti ali bi trebalo da poraste. Pritisnite testo rukama, ponovo pokrijte posudu i ostavite da opet poraste

Pripremite fil: U srednjem tiganju na srednjoj vatri pomešajte šećer, pavlaku i so. Kuvajte, povremeno mešajući, dok se šećer potpuno ne rastvori, oko 5 minuta. Ostružite smešu u činiju. Umešajte čokoladu, puter i vanilu dok ne postane glatko. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi pre upotrebe.

Pripremite posip: U činiji pomešajte brašno, šećer, kakao prah i so. Umešajte otopljeni puter dok se ravnomerno ne rasporedi i ne formiraju velike, vlažne mrvice. Umešajte komadiće čokolade.

Pripremite sirup: U maloj šerpi pomešajte šećer i 160 ml vode. Pustite da prokuva na srednjoj vatri, pa kuvajte 2 minuta, povremeno mešajući dok se šećer ne rastvori.

Premažite maslacem dve tepsije a zatim ih obložite papirom za pečenje, ostavljajući papira da visi sa strane da biste ih kasnije koristili kao ručke.

Izvadite testo i podelite na pola. Na pobrašnjenoj površini, razvaljajte jedan komad u pravougaonik. Premažite polovinom fila (nema potrebe da ostavljate ivicu). Počevši sa dugačkom stranom, umotajte u čvrstu jufku. Prebacite jufkum na peškir ili komad plastične folije i stavite ga u zamrzivač na 10 minuta. Ponovite sa drugim komadom testa.

Prerežite jedan od namotaja testa na pola po dužini da biste otkrili fil. Uvrnite polovine zajedno kao da ih pletete, a zatim preklopite pletenicu na pola tako da bude duga oko 9 inča. Stavite u pripremljenu tepsiju, pustite da se uvije oko sebe ako je malo predugačak za tepsiju. Pokrijte labavo čistom kuhinjskom krpom i ostavite da se diže na toplom mestu 1 do 1½ sata, dok ne nadođe (neće se udvostručiti). Alternativno, možete pokriti tepsije plastičnom folijom i ostaviti da se dižu u frižideru preko noći; vratite ih na sobnu temperaturu sat vremena pre pečenja.

Kada budete spremni za pečenje, zagrejte rernu na 180 stepeni. Prstima uzmite posip i raspršite ga po vrhovima kolača. Prebacite u rernu i pecite dok teštapić ne uđe u kolače bez ikakvog otpora i ne izađe čist, 40 do 50 minuta. Kolači će takođe zvučati šuplje ako ih izvadite iz kalupa i kucnete po dnu.

Čim kolači izađu iz rerne, pomoću štapića ili noža za pečenje ih probušite skroz do dna kolača, a zatim prelijte kolače sirupom, pazeći da koristite pola sirupa za svaku jufku. Prebacite na rešetku da se potpuno ohladi pre serviranja.

Yumama/J.D.

BONUS VIDEO

Kolač čokoladne šišarke TikTok/_bellabakes