Uvek je pitanje, šta će mališani dobiti od slatkiša posle večere ako su bili dobri i sve su pojeli.  Pogotovu kada je u pitanju posna hrana, na Badnje veče, mnoga deca nisu ljubitelji svih tradicionalnih kolača, pa pokušajte da im ponudite nešto drugačije. Ove tortice su sočne, kremaste, sa puno voća, brzo i lako se spremaju i izdašne su, sjajne se uklapaju u pravila posta.

Sastojci:

  • 440 g višenamenskog brašna
  • 300 g kristal šećera
  • 1 kašika praška za pecivo
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 360 ml biljnog mleka, sobne temperature
  • 113 g margarina ili kokosovog ulja, rastopljenog i ohlađenog na sobnu temperaturu
  • 120 g gusog soka od jabuke
  • 1 kašika limunove kore
  • 3 kašike svežeg limunovog soka
  • 1 kašika ekstrakta vanile
  • 300 g bobičastog voća smrznutog ili svežeg
  • 250 ml biljne slatke pavlake
  • 150 g džema od višanja ili drugog voća

Priprema:

Zagrejte rernu na 180C i obložite tepsiju za mafine sa papirnim korpicama. U velikoj posudi umutite brašno, šećer, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. U posudi srednje veličine pomešajte biljno mleko, kokosovo ulje ili maragarin, sok od jabuke, limunovu koricu, limunov sok i ekstrakt vanile. Sjedinite vlažnu smešu u suvu dok se ne sjedine, pazeći da nema grudvica. Dodajte polovinu voća uvaljanog u malo brašna- da ne bi palo na dno kolačića. Ravnomerno podelite testo između pripremljenih korpica i stavite ih u rernu da se peku 33 do 35 minuta ili dok čačkalica ne izađe čista kada se ubaci u sredinu. Kolači treba da budu potpuno stegnuti i da se vrate na lagani dodir. Izvadite kolače iz rerne i pažljivo ih izvadite na rešetku za hlađenje, a zatim ih okrenite desnom stranom nagore. Pustite da se kolači potpuno ohlade; ovo bi trebalo da traje oko 30 minuta. Umutite rashlađenu slatku pavlaku. Kašikom dodajte džem od borovnica, zajedno sa vanilom, i nastavite da miksate dok se ne sjedini. Krem premažite preko korpica, ukrasite voćem i stavite u frižider sa se rashladi i stegne.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Božićne puslice TikTok/tinascucina