Kod nas se na uličnim tezgama često prodaju ušećerene ili karamelizovane jabuke, ali ovaj desert može se napraviti sa još jednim voćem koje je posebno drago mnogim mališanima - sa jagodama. Reč je o kineskom receptu za ušećerene jagode koji je postao popularan na Tik Toku, a zove se tanghulu.

Prvobitno se tanghulu pravio od plodova gloga, ali sa jagodama je svakako varijanta ukusnija. U Kini na uličnim tezgama ovaj slatkiš je vrlo zastupljen, a uz jednostavan recept možete i sami da ga napravizte kod kuće. Kada zagrizete hrskavi i sladak deo, očekuje vas sočan ukus jagode - sa takvim zalogajima u ustima nastaje prava čarolija. Recept je izuzetno jednostavan i možete da ga pravite zajedno sa decom, a klincima će posebno biti zanimljivo to što se jagode ređaju kao ražnjići. U Kini se koriste bambusovi štapići, ali vi možete koristiti i klasične drvene štapiće za ražnjiće.

Recept za Tanghulu - ušećerene jagode

Sastojci:

  • domaće jagode
  • šećer
  • voda

Priprema:

Jagode očistite, operite i ostavite da se osuše. Dok se suše možete ih nabosti na jedan kraj ražnjića. Zatim pripremite sirup - koristite šećer i vodu u razmeri 2:1. Sipajte šećer i vodu u dublji tiganj ili šerpu i ostavite da se kuva na srednjoj vatri. Kada sirup proključa, ubacite u njega drveni štapić, a zatim ubacite umočeni deo štapića u vodu sa ledom. Ukoliko se šećer odmah stvrdne na štapiću u ledenoj vodi, onda je spreman za jagode.

Smanjite vatru i ostavite sirup na njoj kako se ne bi stvrdnuo. Umačite jagode u sirup, pa ih stavite da odstoje na papiru za pečenje da se šećer stegne. Ako ste nestrpljivi, možete jagode umočene u šećer staviti u ledenu vodu i brže će biti spremne. Ukoliko ređate na ražnjić više od jedne jagode, koristite kašiku kako biste ih sve ravnomerno premazali sirupom. Uživajte u slatko-hrskavo-sočnom ukusu.

Izvor: Yumama