Jedan od najlepših dečijih simbola novogodišnjih i božićnih praznika definitivno su šećerne luše. Nema deteta koje se ne oduševljava ovim prugastim crveno belim slatkišima, a od samo 7 sastojaka ih možete napraviti i sami u svom domu.
Bazu luša čini šećerni sirup koji se kroz celokupan proces pravljenja razvija do gume i na kraju nastaje lizalica. Prvi put su napravljene 1900. godine, a skoro dve milijarde ovih slatkiša proda se u četiri nedelje pre Božića u Americi.
Kako biste mališane učinili radosnim pred Božić, evo kako sami možete da napravite čuvene luše.
Potrebno je:
- Ulje za podmazivanje plehova, može i u spreju
- 3 šolje šećera
- 1 šolja kukuruznog sirupa
- 1/2 šolje vode
- 1 i po kašičica ekstrakta nane
- 1 kašičica gel boje za hranu
- 1 kašičica bele boje za hranu
Priprema:
Premažite plehove uljem ili ih poprskajte sprejem, i ostavite sa strane. Rernu odmah uključite da se zagreje na 100 stepeni.
U šerpu srednje veličine pomešajte šećer, kukuruzni sirup i 1/4 šolje vode. Stavite na srednju temperaturu ringle i mešajte dok se šećer ne rastopi.
Sipajte drugu četvrtinu vode iz šolje u malu činiju i sa njom navlažite četkicu za premazivanje peciva.
Mokrom četkicom pokupite sve kristale šećera koji su ostali na ivicama šerpe, ali nemojte da mešate dobijeni sirup.
Kada sirup proključa, nastavite da kuvate dok ne sirup ne postigne temperaturu od 140 stepeni. U tom trenutku će bombone dostići fazu mekog pucanja. Sklonite šerpu sa ringle, pustite da se mehurići slegnu, a onda u smesu umešajte ekstrakt nane.
Otprilike polovinu sirupa sipajte u jedan pripremljen pleh i stavite u rernu.
U preostali deo sirupa naspite crvenu boju za hranu. Ako je potrebno, dodajte još malo boje kako biste postigli jaču boju, i dobro izmešajte. Zatim crvenu smesu sipajte u drugi pleh i ostavite ga u rerni da odstoji dok se ne formira 'koža'.
Metalnu lopaticu namažite tanko sa uljem, pa sa njom umesite bombone. Poravnajte smesu, a zatim je preklopite. Ponavljajte ovaj postupak dok se smesa znatno ne ohladi, oko 2 minuta.
Koristeći rukavice istegnite smesu u dugačak konopac, a zatim preklopite dobijen konopac na pola i uvrnite dok se ne sjedini. Ponavljajte ovaj postupak sve dok smesa ne poprimi neprozirnu boju i satenski finiš, 2 do 3 minuta. U ovom trenutku smesa će da bude topla.
Napravite ponovo konopac od smese, prečnika oko 5 cm, a zatim vratite u rernu kako bi smesa ostala topla i savitljiva.
Izvadite drugi pleh iz rerne, pa u smesu umešajte belu boju za hranu. Povlačite i savijajte smesu na isti način kao i crvenu, dok ne postane neprozirna, sjajna i teška za izlačenje.
Rastegnite ga u konopac prečnika oko 5 cm. Izvadite crvenu smesu iz rerne i isecite po komad od oko 5 cm od obe boje, a preostalu smesu vratite u rernu.
Stavite crvenu i belu smesu jednu preko druge i ponovo tako sjedinjene razvucite u štapić. Kada ste zadovoljni širinom bombone, uvrnite ih kako bi se formirala ta karakteristična crveno bela trakasta bobona. Formirajte kuku na vrhu i štapiće ostavite na čistoj površini, na sobnoj temperaturi, kako bi se stegli.
Ponavljajte ovaj proces dokle god imate smese, a trebalo bi da dobijete 12-18 luša.
Dodatni saveti
- Ako bombone puknu ili su previše tvrde, vratite smesu u toplu rernu na samo nekoliko minuta. Ako stoje duže, izgubiće svoj oblik. Na sobnoj temperaturi, trebalo bi da dostignu tvrdoću kao one luše koje se kupuju.
- Obavezno ih umotajte u plastičnu foliju ili celofan kako biste im produžili rok trajanja.
(Yumama)
DOKTOR JE BEZ BLAMA TRAŽIO 900 €: Iskustvo mame Danijele iz Novog Sada kojoj je beba jedva preživela jer nije imala pare
SAMO JEDNA DEVOJČICA U SRBIJI SE OVAKO ZOVE: Svaki dan ga čujete, a ne bi vam palo na pamet da je žensko ime
MAME U SRBIJI ODABRALE: Ovo je lista od 10 najlepših imena za dečake, a ne zna se koje ima moćnije značenje
TRI RUSKA MUŠKA IMENA KOJA SRBI OBOŽAVAJU: Vrlo su popularna među mladim roditeljima, zvučna su i imaju moćna značenja
TRI ŽENSKA RUSKA IMENA KOJA SRBI OBOŽAVAJU: Nose ih brojne generacije, ali poslednje 3 godine su mega popularna