Jedan od najlepših dečijih simbola novogodišnjih i božićnih praznika definitivno su šećerne luše. Nema deteta koje se ne oduševljava ovim prugastim crveno belim slatkišima, a od samo 7 sastojaka ih možete napraviti i sami u svom domu.

Bazu luša čini šećerni sirup koji se kroz celokupan proces pravljenja razvija do gume i na kraju nastaje lizalica. Prvi put su napravljene 1900. godine, a skoro dve milijarde ovih slatkiša proda se u četiri nedelje pre Božića u Americi.

Kako biste mališane učinili radosnim pred Božić, evo kako sami možete da napravite čuvene luše.

Potrebno je:

  • Ulje za podmazivanje plehova, može i u spreju
  • 3 šolje šećera
  • 1 šolja kukuruznog sirupa
  • 1/2 šolje vode
  • 1 i po kašičica ekstrakta nane
  • 1 kašičica gel boje za hranu
  • 1 kašičica bele boje za hranu

Priprema:

Premažite plehove uljem ili ih poprskajte sprejem, i ostavite sa strane. Rernu odmah uključite da se zagreje na 100 stepeni.

U šerpu srednje veličine pomešajte šećer, kukuruzni sirup i 1/4 šolje vode. Stavite na srednju temperaturu ringle i mešajte dok se šećer ne rastopi.

Sipajte drugu četvrtinu vode iz šolje u malu činiju i sa njom navlažite četkicu za premazivanje peciva.

Mokrom četkicom pokupite sve kristale šećera koji su ostali na ivicama šerpe, ali nemojte da mešate dobijeni sirup.

Priprema luša
Printskrin, Youtube/ Flavor Lab Priprema luša

Kada sirup proključa, nastavite da kuvate dok ne sirup ne postigne temperaturu od 140 stepeni. U tom trenutku će bombone dostići fazu mekog pucanja. Sklonite šerpu sa ringle, pustite da se mehurići slegnu, a onda u smesu umešajte ekstrakt nane.

Otprilike polovinu sirupa sipajte u jedan pripremljen pleh i stavite u rernu.

U preostali deo sirupa naspite crvenu boju za hranu. Ako je potrebno, dodajte još malo boje kako biste postigli jaču boju, i dobro izmešajte. Zatim crvenu smesu sipajte u drugi pleh i ostavite ga u rerni da odstoji dok se ne formira 'koža'.

Metalnu lopaticu namažite tanko sa uljem, pa sa njom umesite bombone. Poravnajte smesu, a zatim je preklopite. Ponavljajte ovaj postupak dok se smesa znatno ne ohladi, oko 2 minuta.

Koristeći rukavice istegnite smesu u dugačak konopac, a zatim preklopite dobijen konopac na pola i uvrnite dok se ne sjedini. Ponavljajte ovaj postupak sve dok smesa ne poprimi neprozirnu boju i satenski finiš, 2 do 3 minuta. U ovom trenutku smesa će da bude topla.

Napravite ponovo konopac od smese, prečnika oko 5 cm, a zatim vratite u rernu kako bi smesa ostala topla i savitljiva.

Izvadite drugi pleh iz rerne, pa u smesu umešajte belu boju za hranu. Povlačite i savijajte smesu na isti način kao i crvenu, dok ne postane neprozirna, sjajna i teška za izlačenje.

Rastegnite ga u konopac prečnika oko 5 cm. Izvadite crvenu smesu iz rerne i isecite po komad od oko 5 cm od obe boje, a preostalu smesu vratite u rernu.

Stavite crvenu i belu smesu jednu preko druge i ponovo tako sjedinjene razvucite u štapić. Kada ste zadovoljni širinom bombone, uvrnite ih kako bi se formirala ta karakteristična crveno bela trakasta bobona. Formirajte kuku na vrhu i štapiće ostavite na čistoj površini, na sobnoj temperaturi, kako bi se stegli.

Priprema luša
Printskrin, Youtube/ Flavor Lab Priprema luša

Ponavljajte ovaj proces dokle god imate smese, a trebalo bi da dobijete 12-18 luša.

Dodatni saveti

  • Ako bombone puknu ili su previše tvrde, vratite smesu u toplu rernu na samo nekoliko minuta. Ako stoje duže, izgubiće svoj oblik. Na sobnoj temperaturi, trebalo bi da dostignu tvrdoću kao one luše koje se kupuju.
  • Obavezno ih umotajte u plastičnu foliju ili celofan kako biste im produžili rok trajanja.

(Yumama)