Lekovita svojstva čudesne koprive su dobro poznata, a mogu da je jedu i deca od uvođenja krute hrane, tačnije od šestog meseca. Ona je idealna za podizanje imuniteta kod dece, a kod starijih na vrlo jednostavan način vraća snagu i energiju.

Donosimo vam recept za manastirsku čorbu od koprive koju deca sa slašću jedu, ali i ostatak porodice.

Potrebno je:

  • Pola kilograma mladih vrhova koprive
  • 2 kašike krupno mlevenog kukuruznog brašna
  • Biber i so
  • Šargarepa
  • Mladi luk
  • Peršun
Kopriva
Shutterstock Kopriva

Priprema:

Očistite koprivu, prelijte vrelom vodom i sačekajte nekoliko minuta. Nakon toga je ocedite, a vodu bacite.

U šerpi zagrejte litar vode, a kada provri spustite oceđenu koprivu i pustite da se kuva na srednjoj temperaturi nekih pola sata. Kada se skuva, ponovo je ocedite i dobro izmešajte sa skukuruznim brašnom. Smesu dobro izgnječite viljuškom, prelite vodom, dodajte luk i sitno seckanu šargarepu. Pustite da vri još pola sata.

Na kraju čorbu posolite i pobiberite, ali i dodajte peršun. Neka se kuva još par minuta, ohladite i poslužite.

(Yumama)