Mama Kejt Midlton vodi računa o ishrani i ne jede mnogo slatkiša, ali postoji jedan desert kojem vojvotkinja ne može da odoli nakon večere.

U pitanju je tradicionalna britanska poslastica "Lepljivi puding od karamele", ali treba istaći da ta reč u Engleskoj ne znači isto kao i kod nas. Naime, reč je o čokoladnoj poslastici, koja se pravi sa urmama, a preko nje ide bogat preliv od karamele.

Potrebno je:

- 6 urmi bez koštica isečenih na osam delova

- 1 kašičica sode bikarbone

- 1/2 ključale vode

- 60 g putera

- 170 g šećera

- 225 g crne čokolade

- 1 jaje

- 230 g brašna

- 1 kašičica ekstrakta vanile

Priprema:

Pripremite sos dodavanjem šećera, putera i slatke pavlake. Kuvajte na srednjoj temperaturi, neprekidno mešajući dok se sve ne sjedini i šećer karamelizuje. Podelite preliv na dva dela, pa jedan deo sipajte na dno posude u kojoj ćete peći kolač i ostavite da se ohladi. Prelijte iseckane urme vrelom vodom, dodajte sodu bikarbonu, dobro promešajte i ostavite da odstoji dok se ne ohladi. Ovaj korak možete da odradite i dan unapred.

U odvojenoj posudi mikserom umutite šećer i puter, pa dodajte jaje i vanilu i izmiksajte još malo. Pomešajte brašno sa praškom za pecivo, pa to dodajte u umućenu smesu i sve pomešajte. Dodajte i mešavinu sa urmama, pa dobijeno testo razlijte u posudu za pečenje.

Prekrijte pleh papirom za pečenje ili folijom. Pecite na 180 stepeni oko 30 minuta, ili dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista. Prijatno!

Probajte i: