Tog jutra sam uhvatila sebe kako proveravam neke bitne mejlove. Prvo sam, naravno, trčala da pripremim doručak, da obučem i sredim decu (imaju dve i četiri godine), a kada su se one primirile, ja sam počela da proveravam mejlove. Iskreno, posle mejlova prebacila sam se na Instagram i tako sam samo nastavila da skrolujem.

U jednom trenutku sam čula glasić svog najstarijeg deteta: "Mama, ostavi taj telefon!"

Odmah sam se trgla i na njenom licu primetila frustraciju, tugu, i definitivno bes. Jednostavno, izgledala je kao da joj je srce slomljeno.

Prvi put se desilo da mi kaže ovako nešto, a njen stav je jasno govorio: "Zašto ti je to važnije od mene?"

I nisam imala pravi odgovor. Mogla sam da kažem da radim, mogla sam da ispričam kako ovako zarađujem da bismo jeli, kupili igračke i slično. Mogla sam i da se iznerviram, jer je u vreme pandemije ovo jedini način da vidim šta se van ove kuće dešava. Ovaj telefon je i beg od svega.

I pre pandemije, moj posao je iziskivao čestu upotrebu interneta. Ja sam pisac i urednik.

Sa jedne strane ja jesam tog jutra bila u strahu da mi je stigao neki bitan mejl, a sa druge sam osetila i tu dozu sreće kada otvoriš Instagram i skroluješ.

Otkako mi se starija ćerka rodila, želela sam da budem što je više moguće prisutna u njenom životu. Govorila sam sebi da se moram skloniti od telefona, što je, znamo svi, vrlo teško. Sada se do svega dolazi tim putem.

Ne želim da moja deca rastu pored majke koja stalno drži telefon u rukama, ali teško je. Postavili smo i pravilo da pred decom ne koristimo telefone, ali se to pravilo negde izgubilo.

Sada telefon više nije samo posao, postao je i način komunikacije sa svetom. Način da se povežemo.

Obožavam da čitam. Na internetu gledam razne korisne savete, čitam tekstove, istražujem ideje.

Ipak, pored svega lepog i korisnog, moram ozbiljno poraditi na tom nivou zavisnosti od društvenih mreža.

Donela sam odluku da napravim balans. Ako sam sa decom, onda sam 100 posto prisutna. Ne odgovaram više na mejlove dok mi je dete u krilu, jednostavno ne može. Radim dok oni spavaju ili dok je suprug sa njima.

Nezgodno jeste, ali sam se prilagodila tome. Moramo tako da funkcionišemo. Sada se osećam bolje, a sigurna sam da su i naša deca takođe.

Pročitajte i...