Nova godina i Božić su tradicionalno vreme okupljanja i druženja s porodicom i prijateljima. Centralni deo okupljanja čini upravo praznična trpeza na kojoj se mogu naći najrazličitije đakonije. Pogledajte nekoliko recepata za glavno jelo koji će oduševiti sve ukućane za vreme novogodišnjih praznika.

novogodisnja-trpeza-glavno-jelo-musaka-snicle-meso-recept

Foto: Shutterstock

Sočne šnicle u sosu od crnog luka

Potrebno je:

- 600 g pilećih šnicli

- 1 kašičica soli

- 1 kašičica bibera

- 1 kašičica mešavine začina

- 2 kašičice senfa

- 1 glavica crnog luka

- 2 dl mleka

- 200 g kisele pavlake

- 1,5 kašika brašna

Priprema:

Pileće šnicle tanko isecite i blago izlupajte čekićem za meso, a zatim ih isecite na štapiće. Začinite i premažite kašičicom senfa. Ostavite da odstoje najmanje pola sata. Zatim na zagrejanom ulju pripremljene šnicle ispržite sa svih strana dok blago ne porumene, pa dodajte sitno seckanu glavicu crnog luka i nalijte malo vode. Krčkajte oko 45 minuta, uz povremeno dodavanje vode, dok šnicle ne omekšaju. U međuvremenu razmutite brašno u hladnom mleku, da nema grudvica, dodajte pavlaku, kašičicu senfa i malo soli i bibera, pa sve sjedinite. Gotove šnicle izvadite iz tiganja, pa u isti dodajte mešavinu mleka, brašna i pavlake i mešajte dok ne počne da vri. Potom vratite šnicle i kratko kuvajte, najduže minut, dok se meso ne poveže sa sosom. Poslužite toplo uz priloge i salatu po želji.

novogodisnja-trpeza-glavno-jelo-musaka-snicle-meso-recept

Foto: Shutterstock 

Musaka na grčki način

Potrebno je:

Osnova:

- 6 patlidžana srednje veličine

- maslinovo ulje (za prženje patlidžana)

Sos sa mesom:

- 750 g mlevene junetine ili jagnjetine

- 2 glavice crvenog luka, srednje veličine (sitno iseckane na kockice)

- 2 čena belog luka (usitnjena)

- 400 g paradajza (iseckanog)

- 2 kašike pirea od paradajza

- kašičica šećera

- šolja crvenog vina

- morska so i biber

- lovorov list

- prstohvat cimeta

- 1/4 šolje maslinovog ulja

Za bešamel sos:

- 875 ml mleka

- 100 g putera

- 100 g brašna

- prstohvat muskatnog oraščića

- 2 žumanceta

- 100 g parmezana + za posipanje musake

Priprema:

Patlidžanima odstranite peteljke i isecite uzdužno na komade debljine oko 1 cm. Posolite i ostavite oko pola sata. Isperite patlidžan i iscedite višak vode, pa ih utapkajte paprinim ubrusom. Propržite patlidžan na ulju dok ne porumeni. Isprženo povrće stavite na papirni ubrus kako bi se iscedio višak ulja.

Sos sa mesom

Zagrejte veći tiganj na srednjoj temperaturi i dodajte maslinovo ulje, a zatim i iseckan crni luk, pa pržite dok ne omekša i porumeni. Nakon toga dodajte beli luk, pire od paradajza i mleveno meso. Sve promešajte, pa zatim dodajte i crveno vino. Kada vino ispari dodajte pire od paradajza, šećer, cimet, lovorov list i so i biber po ukusu. Kada počne da vri, smanjite temepraturu i ostavite da se krčka oko pola sata, dok skoro sva tečnost ne ispari.

Bešamel sos

U velikom tiganju otopite puter na srednjoj temperaturi. Dodajte brašno i konstantno mešajte da se smesa zgusne. Zatim dodajte toplo mleko postepeno u neprekidnom mlazu. Mešajte konstantno da se ne bi stvorile grudvice. Kada se zgusne, sklonite sa ringle i dodajte žumanca, so, biber, muskatni oraščić i parmezan. Brzo mešajte kako se jaja ne bi pretvorila u omlet.

Slaganje musake

Vatrostalnu posudu ili pleh (veličine oko 20×30 cm) namažite puterom, pa po dnu poređajte patlidžan. Preko stavite smesu sa mesom, zatim još jedan red patlidžana i preko bešamel sos. Poravnajte sos kašikom. Po želji možete posuti musaku parmezanom. Pecite je u rerni zagrejanoj na 180-200 C oko sat vremena, dok ne porumeni. Sačekajte da se musaka ohladi, pa je poslužite uz svežu salatu.

novogodisnja-trpeza-glavno-jelo-musaka-snicle-meso-recept

Foto: Shutterstock

Hrskava piletina iz rerne

Potrebno je:

- 2 kriške starog hleba

- 1 šolja rendanog parmezana

- 2 kašičice origana

- 1 kašičica sušenog usitnjenog bosiljka

- 1 kašičica iseckanog belog luka

- 2 kašike ulja

- 4 šnicle pilećeg belog mesa

Priprema:

Zagrejte rernu na 180 stepeni C. Kriške hleba usitnite u blenderu i prebacite ih u plitku posudu. Dodajte i šolju parmezana, origano, bosiljak i beli luk pa promešajte. Piletinu uvaljajte u smesu sa hlebom i začinima, pa poređajte na nauljen pleh. Poprskajte piletinu uljem i pospite preostalim parmezanom. Piletinu pecite u zagrejanoj rerni dok sredina mesa ne bude pečena (oko 30 minuta).

Izaberite recept po vašem ukusu. Prijateno!

Probajte i: