Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DANAS SU MATERICE: Mame, da li ste pripremile poklone?

Pravoslavni vernici danas obeležavaju Materice, najveći hrišćanski praznik majki i žena, koji uvek pada u drugu nedelju pred Božić.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Dočekujući praznik nasvetijeg Rođenja na zemlji, srpski narod i Srpska Crkva u tri nedelje pred ovaj praznik obeležavaju još tri lepa porodična praznika - Detinjci, Materice i Očeve.

Povezane vesti

Povezane vesti

Na današnji dan obeležavaju se Materice, kada deca porane i unapred pripremljenim kanapom, koncem, šalom, maramom ili kaišem na prepad zavežu svoju majku, za noge, na isti način, kao što su njih majke vezivale na Detinjce.

Majka se obično pravi da ne zna zašto je vezana, i tobože se otima i moli decu da je oslobode. Deca joj onda čestitaju praznik, nakon čega im ona podeli poklone, kako bi se „drešila" (oslobodila). Znajući da će je deca u toku dana opet vezivati, pripremljene poklone ne daje deci odjednom. Osim majke, deca vezuju i svoje bake, kao i ostale majke iz komšiluka. Žene koje imaju udate ćerke bez dece, odlaze kod njih u posetu „da se otkupe", noseći kolače i darove - ćerki materijal za haljinu, a zetu košulju.

Običaj "vezivanja" i "drešenja" predstavlja mnogo više od puke igre ukućana, jer se njime potvrđuje veza ljubavi kojom su povezani svi članovi hršćanske porodice, a inače, u narodu se smatra da su Materice od sva tri praznika koja se obećežavaju pre Boćića, ipak, najsvečaniji. 

Pročitajte i...

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica