Uživaćete sa porodicom u ovom jednostavnom i ukusnom dezertu koji možete da služite na više načina i tokom cele godine.

Potrebno je:

- 4 kg šljiva

- 600 gr šećera

- 200 grama čokolade (poželjno bi bio za kuvanje)

- 5 kašičica ruma

- 1 kašičica cimeta

Priprema:

Šljive operite i očistite od koštica. Uzmite veliku šerpu, stavite šljive, dodajte šećer i sipajte vodu kako bi se sve to iskuvalo. Prilikom kuvanja stvaraće se pena, možete je skidati u toku kuvanja, ali nije nužno. Nakon dvadesetak minuta proverite da li su šljive omekšale, a ukoliko nisu ostavite ih da se još malo kuvaju. Ukoliko jesu izgnječite ih ili ispasirajte štapnim mikserom, pa ostavite da se kuvaju još par minuta. Nakon toga dodajte čokoladu, rum i mešajte dok se čokolada ne istopi. Smesu kuvajte još nekih 10 minuta, zatim dodajte cimet, lepo promešajte i džem je gotov. Sipajte džem u tegle zagrejane u rerni na 100 stepeni, okrenite teglu na poklopac i pustite 5 minuta da se stvori vakum. Nakon toga vratite ih u normalan položaj i ostavite da se hlade.

Probajte i: