Domaći sladoled koji ćete obožavati ovog leta.

Potrebno je:

- šolje (250ml) mleka

- 6 žumanaca

- 2/3 šolje šećera

- 1 kašičica ekstrakta limuna

- Sitno rendana korica tri limuna

- 2 kašike svežeg limunovog soka

- 1/3 šolje nerazređenog koncentrata limunade

Priprema:

Mleko sipajte u šerpicu i stavite na šporet da prokuva, poklopite i ostavite sa strane. Žumanca i šećer dobro umutite mikserom dok ne postanu gusta i svetla. Smesu žumanaca i šećera lagano sipajte u mleko, stalno mešajući. Vratite na šporet i zagrevajte na laganoj vatri dok ne počne da se zgušnjava. Konstantno mešajte varjačom. Ne dozvolite da prokuva, jer bi jaja mogla da koaguliraju. Dodajte ekstrakt limuna, koricu i sok pa promešajte.

Ostavite da se smesa ohladi na sobnoj temperaturi pa stavite u frižider na najmanje 3 sata. Nakon toga stavite smesu u zamrzivač ili u mašinu za sladoled. Ako stavljate u zamrzivač gledajte da promešate smesu žicom za mućenje, svakih 20 minuta, dok se u potpunosti ne zaledi.  Kad počne da se zamrzava dodajte koncentrat i nastavite sa postupkom.

Probajte i...