Osim od zelja i raštana, sarmice se mogu pripremati i od mladih listova vinove loze, koji daju poseban ukus ovom starom, prefinjenom jelu. Savršen par uz ove sočne zalogaje je domaće kiselo mleko. Probajte!
Potrebno je:
50-60 listova
1 veći mladi crni luk sa perjem
1 glavica crnog luka
500 g mešanog mlevenog mesa
1,5 šolja pirinča (moze i obican)
1 veća šargarepa
malo peršunovog i celerovog lišća
malo sveže ili sušene mirođije
2 kašičice aleve paprike
so, biber, ulje
par listova sveže nane
sok od paradajza ili 2-3 sveža
Limun ili malo sirćeta
Priprema
1. Pirinač oprati i potopiti da odstoji oko sat vremena.
2. Lišće vinove loze dobro oprati i obariti na kratko u slanoj vodi u koju ste dodali malo sirćeta (minut sa jedne i minut sa druge strane). Ukoliko koristite limun, sokom lišće malo popršćite nakon barenja.
3. Crni luk mladi i stari iseckati i propržiti na ulju. Dodati sitno iseckanu šargarepu, a zatim mleveno meso i pirinač.
4. Kad je skoro prženo, dodati sve ostale iseckane sastojke, osim paradajza, i posoliti po ukusu.
5. Zavijene sarmice preliti vodom da ogreznu, prokuvati na ringli par minuta, a onda preliti sokom od paradajza ili dodati svež iseckani, i malo ulja.
6. Peći dok sarmice ne porumene, a zatim poslužiti tople sa kiselim mlekom.
Prijatno!
PROBAJTE I...
DOKTOR JE BEZ BLAMA TRAŽIO 900 €: Iskustvo mame Danijele iz Novog Sada kojoj je beba jedva preživela jer nije imala pare
SAMO JEDNA DEVOJČICA U SRBIJI SE OVAKO ZOVE: Svaki dan ga čujete, a ne bi vam palo na pamet da je žensko ime
MAME U SRBIJI ODABRALE: Ovo je lista od 10 najlepših imena za dečake, a ne zna se koje ima moćnije značenje
TRI RUSKA MUŠKA IMENA KOJA SRBI OBOŽAVAJU: Vrlo su popularna među mladim roditeljima, zvučna su i imaju moćna značenja
TRI ŽENSKA RUSKA IMENA KOJA SRBI OBOŽAVAJU: Nose ih brojne generacije, ali poslednje 3 godine su mega popularna