Osim od zelja i raštana, sarmice se mogu pripremati i od mladih listova vinove loze, koji daju poseban ukus ovom starom, prefinjenom jelu. Savršen par uz ove sočne zalogaje je domaće kiselo mleko. Probajte!

Potrebno je:

50-60 listova
1 veći mladi crni luk sa perjem
1 glavica crnog luka
500 g mešanog mlevenog mesa
1,5 šolja pirinča (moze i obican)
1 veća šargarepa
malo peršunovog i celerovog lišća
malo sveže ili sušene mirođije
2 kašičice aleve paprike
so, biber, ulje
par listova sveže nane
sok od paradajza ili 2-3 sveža
Limun ili malo sirćeta

Priprema

1. Pirinač oprati i potopiti da odstoji oko sat vremena.

2. Lišće vinove loze dobro oprati i obariti na kratko u slanoj vodi u koju ste dodali malo sirćeta (minut sa jedne i minut sa druge strane). Ukoliko koristite limun, sokom lišće malo popršćite nakon barenja.

3. Crni luk mladi i stari iseckati i propržiti na ulju. Dodati sitno iseckanu šargarepu, a zatim mleveno meso i pirinač.

4. Kad je skoro prženo, dodati sve ostale iseckane sastojke, osim paradajza, i posoliti po ukusu.

5. Zavijene sarmice preliti vodom da ogreznu, prokuvati na ringli par minuta, a onda preliti sokom od paradajza ili dodati svež iseckani, i malo ulja.

6. Peći dok sarmice ne porumene, a zatim poslužiti tople sa kiselim mlekom.

Prijatno!

PROBAJTE I...