Prema podacima američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, maska za lice smanjuje mogućnost širenja koronavirusa. Cilj je da se zaštite drugi, naročito jer mnogi inficirani ljudi ne pokazuju simptome i ne znaju da šire virus. Najvažnije je da su vam usta i nos pokriveni.

Stručnjaci su saglasni da ovo nije savršena zaštita, ali smatraju da može znatno umanjiti širenje virusa.

Bez obzira na to da li ste napravili svoju masku od platna, ili pak kupili medicinsku masku, najvažnije je da držite distancu. 

Stručnjaci takođe upozoravaju da ne stavljate maske deci mlađoj od dve godine ili bilo kome ko ima problema sa disanjem, nije pri svesti ili nije u stanju da je sam skloni sa lica. 

Koliko često bi trebalo prati masku?

Iako mnogi naučnici još uvek pokušavaju da dokažu koliko dugo se virus zadržava na tkanini, važno je redovno prati iste.

Učestalost pranja zavisi od toga koliko je često nosite. 

Ako sa njom trenirate ili radite i mnogo se znojite, najbolje bi bilo oprati je odmah. 

Ukoliko je, pak, nosite pola sata i samo dok stojite i ne krećete se previše, možete je prati nakon 2-3 upotrebe.

Kada skinete masku, preporučuje se da je stavite na osunčano mesto, jer UV zraci prirodno dezinfikuju.

Kako prati masku?

Ukoliko to materijal od kog je napravljena dozvoljava, najbolje bi bilo prati je u mašini za pranje veša. 

Stručnjaci govore da je to dobro, jer mnogi materijali, poput pamuka, apsorbuju kapljice. Deterdžent i vruća voda ubijaju viruse.

Ukoliko materijal to ne dozvoljava, ili nemate pristup mašini, sasvim je u redu oprati masku toplom vodom i sapunom ili deterdžentom. Na ovaj način ćete odstraniti viruse. Nije potrebno, kako smo slušali sa raznih strana, kuvati masku u vreloj vodi ili u mikrotalasnoj.