Trenutna nestašica kvasca nije nas sprečila da mesimo ukusna peciva, jer nema tog problema koje jedna majka ne može da reši, zar ne?!

Pored toga što su snalažljive, mame i rado dele svoje uspešne recepte i trikove. Tako su naše tri čitateljke, kako bi pomogle ostalim rodteljima u ovoj kriznoj situaciji, otkrile na koji način prave domaći kvasac.

Čuvajte komadić testa

Najjednostavniji način je da se od kiselog testa odvoji jedan komadić, pokrije najlonom, a sutradan se od njega umesi novo testo.

Komadić potapate kao i kupovni kvasac i mesite standardno testo.

Mama Nataša

Pivo umesto kvasca

Dobro i kvalitetno testo možete da dobijete i pomoću piva.

Ja sam stavila oko 600 g brašna, 1 prašak za pecivo, malo soli, malo šećera, oko 60 ml ulja, 300 ml jogurta i sipala 100 ml piva. Umesila sam testo i ostavila ga da odstoji pola sata. Za tim sam ga premesila i stavila hleb da se peče. Od ovog testa sam dobila dve pogače.

Takođe, veoma ukusne su i pogače sa praškom za pecivo.

Mama Aleksandra

Kvasac od brašna

Ovo je malo duži proces, ali veoma uspešan za dobijanje kvasca.

Potrebno je samo pet kašika brašna, kašika šećera i topla voda. Pripremite i jednu teglu, gumicu i parče gaze.

Brašno i šećer sipajte u teglu, a zatim dospite toplu vodu  - voda ne bi trebalo da prelazi 2/3 zapremine tegle. Sve dobro promešajte, stavite gazu i učvrstite gumicom, te ostavite na toplom mestu tri dana. S vremena na vreme, promešajte. Kvasac možete koristiti za mešenje četvrtog dan.

Moj predlog je da polovinu kvasca iz tegle upotrebite, a da u g+drugu polovinu naspete pet kašika brašna i kašiku šećera i opet zatvorite i ostavite.

Mama Marija