Jedna kremasta torta sa punim ukusom čokolade. Uživajte...

Potrebno vam je:

- 145 g maslaca

- 300 g tamne čokolade

- 5 velikih jaja

- 40 grama kakaoa, plus još malo za posipanje

- 150 g šećera

- prstohvat soli

Priprema:

- Zagrejte rernu na 150 stepeni. Pripremite kalup za tortu veličine 23 cm i namastite ga i pospite dno i stranice kakaom.

- Rastopite čokoladu i maslac na pari, dobro promešajte i ostavite sa strane da se hladi.

- Odvojte belanca od žumanaca. Mikserom podešenim na srednju brzinu mutite belanca i dodajte im kašiku po kašiku šećera. Mutite dok ne dobijete čvrsti sneg od belanaca.

- Žumanca dodajte smesi od čokolade i maslaca i mutite dok se ne sjedine. Dodajte kakao i mešajte dok se ne sjedini s ostatkom smese. Dodajte prstohvat soli. Dodajte 1/4 belanaca i umešajte ih u smesu pomoću plastične kašike. Zatim dodajte ostatak belanaca i mešajte dok se sastojci ne sjedine. Ne mešajte previše, jer će iz belanaca nestati sav vazduh.

Istresite smesu u pripremljeni kalup i pecite 30 do 35 minuta ili dok čačkalica iz sredine kolača ne izađe čista. Ostavite da se ohladi. Torta će se slegnuti.

Poslužite je sa šlagom ili sa sladoledom.

Probajte i...