Sočna poslastica za sve ljubitelje čokolade...
Jedna kremasta torta sa punim ukusom čokolade. Uživajte...
Potrebno vam je:
- 145 g maslaca
- 300 g tamne čokolade
- 5 velikih jaja
- 40 grama kakaoa, plus još malo za posipanje
- 150 g šećera
- prstohvat soli
Priprema:
- Zagrejte rernu na 150 stepeni. Pripremite kalup za tortu veličine 23 cm i namastite ga i pospite dno i stranice kakaom.
- Rastopite čokoladu i maslac na pari, dobro promešajte i ostavite sa strane da se hladi.
- Odvojte belanca od žumanaca. Mikserom podešenim na srednju brzinu mutite belanca i dodajte im kašiku po kašiku šećera. Mutite dok ne dobijete čvrsti sneg od belanaca.
- Žumanca dodajte smesi od čokolade i maslaca i mutite dok se ne sjedine. Dodajte kakao i mešajte dok se ne sjedini s ostatkom smese. Dodajte prstohvat soli. Dodajte 1/4 belanaca i umešajte ih u smesu pomoću plastične kašike. Zatim dodajte ostatak belanaca i mešajte dok se sastojci ne sjedine. Ne mešajte previše, jer će iz belanaca nestati sav vazduh.
Istresite smesu u pripremljeni kalup i pecite 30 do 35 minuta ili dok čačkalica iz sredine kolača ne izađe čista. Ostavite da se ohladi. Torta će se slegnuti.
Poslužite je sa šlagom ili sa sladoledom.