Kupine su odličan sastojak svih kolača, a sa vanila kremom i keksom predstavljaju nepogrešivu kombinaciju. Probajte!

Potrebno je:

kora

300g mlevenog keksa 

125g maslaca

100ml mleka

fil sa kupinama

300g kupina

150 ml vode

5 kašika šećera

30 g gustina

žuti fil 

1l mleka

6 žumanaca

8 kašika šećera

2 vanilin šećera

6 punih kašika brašna

100g maslaca

2 kašike kisele pavlake

i još..

100g keksa

250ml slatke pavlake (po želji)

Priprema

1. Umutiti maslac, dodati keks i mleko i sve dobro umesiti. Masu rasporediti u malu okruglu tepsiju (sa obručem) i ostaviti u frižider da se stegne.

2. Kupine izmiksati, dodati šećer i staviti na šporet. Gustin razmutiti u vodi i sipati u vrele kpine, te skuvati kao puding. 

3. U 750ml mleka staviti 4 kašike šećera i staviti na šporet da se greje. Malo umutiti žumanca, dodati 4 kašike šećera, vanilin šećer i preostalo hladno mleko. Sipati i brašno i sve dobro izmešati. Kada mleko provri, skloniti ga sa vatre i polako umešati pripremljenu masu sa žumancima, vratiti na ringlu i kuvati kao puding na blagoj temperaturi. Kad je gotovo, skinuti sa šporeta i umešati maslac, a kada se otopi, dodati i pavlaku pa sve dobro izmešati. 

4. Preko kore od keksa sipati polovinu žutog fila malo prohlađenog, zatim složiti red izlomljenog keksa, pa fil od kupina i odozgo sipati ostatak žutog fila.

5. Ostaviti kolač da se dobro ohladi, a zatim, ukoliko želite, staviti dobro umućenu slatku pavlaku.

PROBAJTE I...