POTREBNO VAM JE:

Testo

- 300 g brašna

- 170 g maslaca sobne temperature

- 100 g šećera

- 50 g meda

- 1/4 kašičice sode bikarbone

- prstohvat soli

- prstohvat cimeta

- naribana korica 1 narandže ili limuna

- 2 kašičice čistog ekstrakta vanile

- 4 žumanceta

Punjenje

- 400 g suvih smokava

- 80 g pirea od jabuke

- 50 g meda

- na vrh kašičice cimeta

PRIPREMA

1. Stavite u posudu omekšali maslac, šećer, med, narendanu koricu narandže ili limuna, so, ekstrakt vanile i cimet. Izmešajte dobro mikserom.

Dodajte jedno po jedno žumance i dalje muteći, dok se ne sjedine sa smesom.

Dodajte brašno prosejano sa sodom bikarbonom - u početku mešajte mikserom na najnižoj brzini, a zatim drvenom kašikom da se smesa dobro poveže.

Testo treba da bude jako mekano, dakle ne dodajte više brašna.

Podelite testo na četiri dela, svaki oblikujte u valjak koji rastanjite malo dlanom i zamotajte u komad prozirne folije. Ostavite testo da se dobro rashladi u frižideru najmanje 2 sata.

2. U međuvremenu pripremite nadev. 

Narezane smokve, med i pire od jabuka stavite u mikser (multipraktik) i izmiksajte dok ne dobijete glatku smesu.

Stavite smesu u poslastičarsku vrećicu za ukrašavanje ili običnu vrećicu za zamrzivač kojoj odrežete vrh. 

3. Razvaljajte testo jako tanko (oko 2 mm) i izrežite na pravokutnike širine 8 cm (ostatke testa sakupite i ohladite, pa ponovo razvaljajte). Testo razvaljajte između dva komada papira za pečenje, i pobrašnite i ispod testa i samo testo odozgo, jer ono na sobnoj temperaturi brzo omekša i postane ljepljivo.

Duž svakog pravougaonika, po sredini, istisnite nadev, pa ga malo rastanjite nožem.

Preklopite testo preko nadeva, pa okrenite tako da je preklop s donje strane.

Premestite sve oblikovane štrudlice na pleh i stavite u frižider na 1 sat.

4. Kad su se štrudlice dobro ohladile, izrežite ih jako oštrim nožem na komade dužine 6 cm, ali ih ostavite spojene, tj. ne razdvajajte izrezane komade.

Stavite ih u rernuu zagrejanu na 180°C, oko 12 minuta, dok lagano ne porumene odozgo.

Još tople izrežite ponovo i ostavite ih da se ohlade.

PROBAJTE I...