Krem tart - klafuti (Clafoutis) je prastara francuska poslastica koja se u originalu pravi sa crnim trešnjama, ali nije neuobičajeno da se koristi i drugo voće.

Kada se pravi sa trešnjama recept nalaže da se trešnje ne čiste od koštica. Postoje dva objašnjenja za tu praksu. Jedno je da kada su trešnje cele onda ne ispuštaju svoj sok u kolač. Drugo kaže da koštice trešanja prilikom pečenja puštaju određeno hemisko jedinjenje koje kolaču daje bademast ukus.

Potrebno vam je:

- 400 g kvalitetnih zrelih trešanja (ili drugog voća prema sezoni)

- 4 jaja

- 150 g brašna

- 150 g maslaca

- 200 ml mleka

- 120 g šećera

- 1 vanile (semenke) ili estrakt vanile

- 1 šolja cherry brandy, liker od višanja, ruma ili slično

Priprema:

Voće ntopiti u cherry brandy, liker od višanja, rum ili slično. Najbolje je da odstoji barem 1 sat.

Posudu za pečenje namazati sa maslacem, veća količina nego obično. Dodati trešnje i rasporediti i po dnu.

Dodati jaja u veću posudu i samo lagano sa mutilicom umutiti na kratko. Zatim dodati brašno i nastaviti mešati sa mutilicom. Nikako sa mikserom! Trebate dobiti smesu bez grudvica.

Dodati otopljeni maslac koji se malo ohladio, dakle ne sme biti vruć. Nastaviti mešati sa mutilicom, na kraju trebate dobiti finu glatku smesu.

Dodati mleko i na kraju šećer i nastaviti sa mešanjem. Zatim dodati semenke vanile i promešati. Polako preliti preko voća.

Staviti peći u već zagrejanu rernu na 200°C 15 minuta, zatim smanjiti temperaturu na 170°C i nastaviti peći još 15 minuta. Proveriti sa čačkalicom ako se testo ispeklo u sredini, tako da vam ne ostaje na čačkalici testa.

Na kraju izvaditi i dodati par komadića maslaca i vratiti u rernu još 5 minuta.

Kad je gotovo, ostaviti da testo malo "padne", rezati tek kada je potpuno hladno. Posuti sa običnim šećerom ili šećerom u prahu. Poslužite uz fini sladoled od vanile ili nekog drugog ukusa.

Uputstvo za pripremu možete pogledati u galeriji:

Neverovatno ukusna i kremasta, a super jednostavna za pravljenje.