Pečenje roštilja je i umetnost, ali i veština koja se stiče iskustvom. Da biste na kraju dobili sočne i meke komade mesa, potrebno je da usvojite neka od osnovnih pravila. 

1. Marinirajte meso

Roštilj će imati bolji ukus ako ga marinirate u ulju i začinima nekoliko sati pre pečenja, a idealno bi bilo i da meso stavite u marinadu veče pre pripreme. Ne zaboravite u marinadu da dodate i neku kiselinu poput limunovog soka ili sirća, jer će se tako sprečiti razvoj heterocikličnih amina na visokim temperaturama prženja koje se smatraju kancerogenim. 

2. Korišćenje dodatne masnoće 

Nemasno meso poput piletine i ćuretine zalijepiće se za rešetke roštilja ako ih ne premažete nekom masnoćom zato papir za pečenje natopite uljem ili premažite maslacem, pa pređite preko zagrejanih rešetki pre nego što na njih stavite ove komade mesa. 

3. Ne stavljajte na rešetke hladno meso

Kao što ne biste hladanu šniclu stavili na tiganj, tako je poželjno sačekati i da marinirano meso dođe na sobnu temperaturu pre nego što ga stavite na rešetku roštilja. Na ovaj način nećete 'šokirati' meso toplotom, a ono će lepše da se ispeče i imaće bolju boju. Ovako se savršeno peče debeo odrezak sa kostima. 

4. Ne okrećite previše meso

Jednom kad komad mesa stavite na roštilj preporučuje se da ga što manje okrećete i pomerate. Naime, mesu sa roštilja onaj ekstra ukus daje karamelizacija površine, do koje se dolazi kada se komad mesa peče na odgovarajućoj temperaturi i u odgovarajućem vremenskom periodu.

Kada mislite da je vreme za okretanje šnicli, hvataljkama nežno pokušajte da odvojte meso od rešetke. Ako se meso "lepi" za rešetku, a nauljili ste je, to je znak da trebate da ga pustite da se peče još nekoliko minuta kako biste dobili lepu karamelizovanu površinu.

5. Pustite meso da se odmori

Da bi se stabilizovali sokovi u mesu, a vaša šnicla (p)ostala sočan, svaki komad je potrebno da 'odmori'. Nakon pečenja mesa, zamotajte ga u aluminijumsku foliju i pustite da tako stoji pola vremena od ukupne termičke obrade. Aluminijska folija zadržaće toplinu, a vi ćete dobiti ukusno meso.