Da biste napravili ovu neodoljivu tortu, potreban vam je samo ukusan patišpanj! To je ujedno i prvi korak - napraviti 2 patišpanja kružnog oblika, a evo i recepta:

Za jedan vam je potrebno: 5 celih jaja, 5 kašika šećera, 5 kašika brašna i 1 prašak za pecivo. 

Priprema: Pre nego što se počne sa pripremom sastojaka, potrebno je zagrejati rernu na 200-220 stepeni. Pleh kružnog oblika za pečenje patišpanja podmazati sa malo masti ili ulja i posuti brašnom kako se testo ne bi zalepilo.

Zatim odvojiti belanca od žumanaca. U posudi mikserom umutiti belanca u čvrst sneg. Kada smesa postane gusta, početi sa dodavanjem jednog po jednog žumanca uz konstantno mućenje.Postepeno dodavati šećer i prašak za pecivo.

Kada se sve dobro sjedini, dodati brašno i mešati ga varjačom, ne mikserom. Smesu sipati u pleh i peći u rerni na temperaturi od 180 stepeni.

Preporučeno vreme za pečenje je 20-30 minuta s tim što pri kraju bi trebalo probati čačkalicom da li je biskvit gotov kako ne bi zagoreo. Ako na čačkalici ima testa, potrebno je još peći.

Ostaviti kolač par minuta u poluotvorenoj rerni.

Drugi korak je formiranje zeke! Jedan patišpanj ostavite ceo - za glavu, a od drugog napravite uši i mašnu i to tako što ćete nožem iseći dva polukruga sa strane, tako da u sredini ostane oblik mašne.

Uši, logučno, stavite sa gornje strane, a mašnu smestite ispod zekine brade.

Treći korak je ukrašavanje!

Umućenim šlagom ili slatkom pavlakom premažite zeku. S tim što za mašnu možete izdvojiti malo šlaga i dodati željenu nijansu, kako bu mašna bila druge boje.

Za pravljenje očiju, nosa i brkova iskoristite različite vrste i oblike bombona i(li) grisine. I vaš zeka je gotov!

Detaljno uputstvo za ukrašavanje pogledajte u videu: