Potrebno je

šerbet ili agda:

900 ml vode

1300 g šećera

2 vanilin šećera

1 limun

testo:

700 ml vode

prstohvat soli

1 kašičica šećera

50 ml ulja

500 g brašna

6 jaja M veličine

1 l ulja za prženje

Priprema

1. Dan ranije pripremite šerbet kako bi se dobro ohladio. Za šerbet u lonac stavite vodu, šećer, vanilin šećer i limun, zatim stavite da se kuva. Kada provri ostavite šerbet da kuva još 10 minuta. Nakon što se ohladi stavite ga u frižider do sutradan.

2. Za testo u lonac dodajte vodu, šećer, prstohvat soli i ulje. Kuvajte dok se šećer i so ne istope, zatim sklonite sa strane.

3. Dodajte brašno i dobro sjedinite sve sastojke pomoću varjače. Ostavite testo da se ohladi.

4. Rukom izmesite testo. Dodajte jedno po jedno jaje i mutite mikserom. Dobićete čvršće testo, ali opet neće biti pretvrdo.

5. Postavite željeni nastavak u špricu za tulumbe. Smesom napunite špric.

6. U tiganj ili šerpu ulijte ulje.

7. Vrh drvenog dela šprice umočite u ulje, te ga postavite na odgovarajuće mesto.

8. U hladno ulje istiskujte testo. Malo ćete morati jače stisnuti, ali to tako i treba. Gledajte da bude jednake dužine. Svaki komad testa odrežite makazama koje ste predhodno umočili u ulje, ali činite to uz špric. Nemojte prepuniti tiganj, jer će tulumbe prilikom pečenja narasti.

9. Kada ste završili sa ubacivanjem testa u ulje, možete uključiti indukciju ili plin, zavisi na čemu pržite. Bitno je da se tulumbe prže na srednjoj temperaturi. 

10. Do sredine pečenja neće biti potrebno da dirate tulumbe, a onda kako se ulje bude grejalo primetićete da se one same okreću. Kada počnu da rumene okrećite ih po potrebi.

11. Nakon što su tulumbe pečene, sklonite tiganj s vatre. Odmah ih ubacujte u šerbet, natopite ih i ostavite 2-3 minuta.

12. Prebacite tulumbe na neku tacnu ili tepsiju- šta vam je zgodnije.

13. Dok sve to uradite nastavite da punite špricu i istiskujte u ulje. Sve to činite pomoću makaza, koje opet umačete u ulje. Kada ste završili sa istiskivanjem testa stavite ih ringlu srednje temperature.

14. Dalje ih kao prethodne tulumbe stavljajte u šerbet i na podlogu.

15. Ponavljajte postupak dok ne potrošite svo testo.

Video recept možete pogledati na linku: https://youtu.be/-fhgXqcM4v8

PROBAJTE I...