Baštovanstvo ne mora da se ograniči samo na baštu. Lepa i korisna baštica može da se stvori i na terasama. Sve što vam je potrebno su saksije, dobar kompost, malo vode i mnogo ljubavi.

Ovo je voće i povrće koje uspeva na terasi:

Zelena salata: Ako imate veliku žardinjeru, napunite je zemljom i već sada posejte u nju vašu omiljenu salatu. Salata voli mnogo sunca tokom proleća, a tokom letnjih vrelina je možete premesitit u hladovinu kako listovi ne bi uvenuli ili postali gorki.

Čeri paradajz: Osim toga što je izuzetno korisna biljka, čeri paradajz je i dekorativan. Lako se gaji i prelepo izgleda na svakom balkonu. Uz malo nege i dobre sreće veoma brzo ćete imati grozdove domaćeg čeri paradajza u čijem bogatom ukusu možete uživati celo leto.

Spanać: Isto kao i zelena salata, spanać se veoma lako gaji na terasi. Pošto veoma brzo "prerasta" i mora redovno da se bere, jedna žardinjera je sasvim dovoljna da zadovolji potrebe jedne porodice. 

Blitva: Ako možete da gajite salatu i spanać na terasi, greh je da ne iskoristite još jednu žardinjeru i posadite blitvu. Blitva je izuzetno hranljiva biljka koja sadrži veliki nivo gvožđa, čak i više od spanaća.

Jagode: Jagode obožavaju viseće saksije. Možete ih posaditi i u isečenim kanisterima za vodu zapremine 5 litara, i od njih formirati zeleni zid na terasi. Jagode su višegodišnja biljka. Kada jednom oformite zeleni zid od jagoda, godinama ćete uživati u mirisnim i ukusnim plodovima. 

Grašak: Grašak fantastično izgleda u visećim saksijama i lako se gaji. Odlično uspeva na terasama, ali zahteva svakodnevno zalivanje. 

Krastavci: Lišće krastavaca podseća na lozicu koja se penje uz ogradu terase. Zahteva negu u smislu redovnog zalivanja, ali i zaštite od bolesti. Međutim plodovi koji se dobiju gajenjem ove biljke su odličan razlog da je ovo proleće i leto gajite na balkonu.