Kad ne znate šta biste napravili za finu večernju užinu ili malo drugačiju večeru, napravite kiš. Kiš je francuski naziv za slanu pitu čija je baza fino, prhko testo koje se umesi začas, a nadev najčešće sadrži jaja, sir ili "krem freš", razno povrće, gljive, kockice slanine, šunku ili losos.

Mi vam donosimo recept za kiš s nadevom od mladog spanaća i sira koji ćete napraviti za nešto više od pola sata. Jedite ga toplog uz omiljenu salatu, a ostatke spremite za sutrašnji doručak ili kao ručak koji ćete poneti na posao.

Potrebno vam je:

Za testo:

250 g glatkog brašna

1 jaje

125 ga maslaca

prstohvat soli

1-2 kašike hladne vode

Za nadev:

250 g mladog spanaća

250 g rikote

50 g rendanog parmezana

150 g milerama

3 jajeta

2 prstohvata soli

malo sveže mlevenog bibera

na vrh noža muškatnog oraščića

2 kašike maslinova ulja

Priprema:

1. Najpre umesite testo: u posudu prosejte brašno, dodajte so, promešajte, a potom dodajte na kockice narezan hladni maslac, te ga prstima brzo utrljajte u brašno. Dodajte jaje i vodu pa umesite glatko testo koje se ne lepi za ruke. Testo zamotajte u prozirnu foliju, pa stavite u frižider na najmanje 30 minuta.

2. Pripremite nadev: mladi spanać operite i ocedite, pa ga prebacite u dublji tiganj u kom ste zagrejali maslinovo ulje i poklopite. Spanać će brzo uvenuti, promešajte ga, malo posolite i dinstajte dok ne ispari tečnost. Ohladite.

3. U dubljoj posudi izmešajte rikotu i mileram, pa dodajte jedno po jedno jaje. Nakon toga umešajte rendani parmezan, pobiberite, posolite i začinite muškatnim oraščićem. Na kraju dodajte spanać, sve dobro izmešajte.

4. Pomoću papira za pečenje razvaljajte testo, prebacite ga u kalup za pečenje (razmere 24-26 cm), odrežite višak testa koji viri preko rubova, pa testo po dnu izbodite viljuškom. Nalijte pripremljeni nadev i stavite da se peče u prethodno zagrejanu pećnicu na 180 °C. Pecite 30-40 minuta.

5. Poslužite toplo uz sezonsku salatu

Probajte i...