Poznat pod imenom 'karpatka', ovaj poljski specijalitet oduševiće sve ljubitelje kremastih poslastica, a možete ga spremati sa svežim ili voćem iz kompota.
Potrebno je:
za testo
200 ml vode
120g maslaca
150g brašna
5 jaja
soli na vrh noža
za fil
3 pudinga od vanile
900 ml mleka
200 g šećera
200 g putera
voće (sveže ili iz kompota)
400 ml slatke pavlake
Priprema
1. U vodu ubaciti puter i staviti na šporet. Kada provri, isključiti ringlu i ubaciti so i brašno. Dobro promešati da se masa ujednači. Smesu prebaciti u dublju posudu pa dodavati jedno po jendo jaje, mešajući iza svakog. Izmiksati da se sve dobro sjedini.
2. U pleh za pečenje staviti pek papir (ili ga premazati uljem i posuti brašnom) i nasuti pola smese. Peći oko 20 minuta na 200C ne otvarajući rernu. Isto ponoviti i sa drugom polovinom smese.
3. U mleko nasuti šećer i skuvati puding. Dobro ohladiti, dodati razmekšali puter i sve dobro izmiksati.
4. Slatku pavlaku penasto umutiti.
5. Kolač slagati na tacnu i to ovim redom: prva kora, vanila krem, iseckano voće (ukoliko je voće iz kompota prethodno ga dobro ocedite), slatka pavlaka. Sve prekriti drugom korom i dobro posuti šećerom u prahu. Dobićete savršen kolač koji podseća na planinske vrhove pod snegom po čemu je ovaj poljski kolač i dobio ime.
Prijatno!
PROBAJTE I...