Samo dva minuta vežbanja dnevno dovoljno je za ublažavanje bola, pokazalo je istraživanje u kojem je učestvovalo 198 kancelarijskih radnika koji imaju česte bolove u vratu i ramenima. Svaki dan su dva minuta radili vežbe otpora s elastičnom gumom, i doživeli su trenutno olakšanje. Iako se istraživanje nije usredsredilo na ljude s artritisom, fizioterapeut sa Univerziteta Djuk, Sintija Harel, specijalista za artritis, kaže da kratke epizode vežbanja mogu ojačati mišiće i ublažiti bol i ukočenost koji su posledica artritisa. Čak se i dva minuta mogu podeliti na manje delove u kojima radite različite vrste vežbi u kojima učestvije celo tijelo, kaže doktorka.

Savetuje da isprobate dvominutne treninge iz istraživanja.

- Kako biste otpustili i ublažili bol i ukočenost u mišićima, dišite duboko iz stomaka od 30 do 60 sekundi. Zatim rastežite tetive 30 sekundi, pa rastežite listove 30 sekundi. U drugoj vježbi za jačanje mišića kolena pritiskajte loptu između kolena u serijama od po pet sekundi, ukupno 60 sekundi - objašnjava. Takođe, možete isprobati i vežbu u kojoj iz sedećeg položaja ravno ispružite jednu pa drugu nogu, svaku držeći po 30 sekundi u vazduhu. Za jačanje mišića kuka i bedara potrebno je "marširati" na mestu od 30 do 60 sekundi, pa hodati napred-nazad radeći 10 koraka u svakom smeru.

Za olakšavanje bola u rukama i poboljšanje raspona pokreta u gornjem delu tela potrebno je kružiti rukama unatrag 30 sekundi.

Ipak, brzinskim “trikovima” za manje bola tu nije kraj.

- Kod glavobolje, na primer, može pomoći duboko disanje, jer se tako povećava količina kiseonika i mozak se bolje snabdeva energijom. Takođe, mentol iz uljne otopine, npr. tigrova mast, ili iz pitome nane, ili slična ulja s eukaliptusom, izazivaju blago proširenje krvnih sudova i bolju snabdevenost krvlju. Često se mentol koristi kod glavobolje uzrokovane problemima sa sinusima - objašnjava neurolog Vida Demarin.

Akupunktura je odlična metoda za rešavanje tenzijskih glavobolja. Svetska zdravstvena organizacija priznala ju je kao metodu za lečenje bolnih sindroma, međutim, niko je ne može sam raditi, nego je rezervirana za stručnjake koji znaju koju tačku treba stimulisati ili umiriti.

- I akupresurom, pritiskom prsta, obično palca ili katkad cielog dlana na određene tačke, može se postići sličan učinak kao kod akupunkture, kod koje se ubada iglom. To može svako naučiti i primieniti na sebi - objašnjava neurolog.

Palčevima pritisnite mesto iza slepoočnice, oko centimetar iza linije rasta kose. Lagano kružite dvadesetak puta uz duboko disanje. Pritiskom na ove tačke preventivno se deluje, i zaustavlja se većina glavobolja. Glavobolje ćete se rešiti i pritiskom akupresurnih točaka za mozak, epifizu i hipofizu, koje se nalaze na vrhovima nožnih i ručnih palčeva, jedna ispod druge. Najbolje da ih stišćete noktom, a ne jagodicom palca.

Dvominutna masaža napetog stomaka

Kod bola u trbuhu, zatvora i probavnih smetnji rešenje ima dijetetičarka Mekel Hil. Ona preporučuje dvominutnu masažu želuca. Lezite na leđa i savijte kolena sa stopalima na podu. Stavite obe ruke na stomak, pa ga masirajte kružnim pokretima dlanova i prstiju u smeru kazaljke na satu, a zatim u drugom.

Plivanje na stolu za manje bolna ramena

Radite rukama i leđima tako da pomičete ruke na vrhu stola kao da plivate prsno. Ponavljajte 60 sekundi. Za gipkije zglobove kružite šakama, savijajte zglobove (gore i dole), pa otvarajte i zatvarajte prste 10 sekundi (za svaki).

Kosu pustite da mišići ne budu napeti

Žene s dugom kosom na prvi znak glavobolje trebalo bi da puste kosu, jer se bol može pojaviti i kod onih koje su sklone vezivanju kose u konjski rep koji vrlo često prejako stegnu.

- Tako se stvara napetost mišića pa imamo osećaj balona u glavi - upozorava neurolog Demarin. 

Istezanje i hlađenje

Jednostavne vežbe istezanja glave i vrata pomoći će u ublažavanju glavobolje. Pomerajte glavu gore-dole, levo i desno, pa naginjite prema levom, pa desnom ramenu. Stavljanje ledene obloge na zadnji deo vrata može je znatno ublažiti, jer hladnoća smanjuje upalu koja doprinosi intenzitetu glavobolje, a uz to ima anestetski učinak. I potapanje stopala u toploj vodi pomaže kod rešavanja glavobolje.