Brodet (brudet, brujet) je poznato dalmatinsko jelo koje se najčešće sprema od ribe, ali se može praviti i sa morskim plodovima. Izdvojili smo za vas jedan savršen recept za posni specijalitet od oslića i skuše.
Potrebno je:
3 oslića,
3 skuše,
3 paradajza,
1 glavica crnog luka,
2 šargarepe,
2 lovorova lista,
50 ml alkoholnog sirćeta,
100 ml maslinovog ulja,
200 ml mlake vode,
3-4 zrna bibera,
1 kafena kašičica bio začina,
1 ravna kafena kašičica soli.
Priprema
Odstraniti utrobu iz ribe, odseći glave i repove, iseći je na krupnije komade i poređati na dno lonca.
Preko ribe staviti šargarepu isečenu na kolutove, crni luk isečen na rebarca, paradajz oljušten i iseckan na komadiće, lovorov list, nekoliko zrna bibera, bio začina i kašičicu soli.
U poseban sud izmešati sirće, maslinovo ulje i mlaku vodu, pa ovom smesom preliti ribu složenu sa povrćem.
Lonac poklopiti i kuvati na sasvim tihoj vatri sat vremena.
Ne sme jako da ključa, već na sasvim tihoj temperaturi da se krčka.
Povremeno lonac lagano protresti.
Posle sat vremena lonac skloniti sa ringle i ostaviti ga poklopljenog da se na sobnoj temperatiri sasvim ohladi.
Ovako spremljen riblji brodet možete ostaviti u frižidiru i služiti ga hladnog.
PROBAJTE I...
DOKTOR JE BEZ BLAMA TRAŽIO 900 €: Iskustvo mame Danijele iz Novog Sada kojoj je beba jedva preživela jer nije imala pare
SAMO JEDNA DEVOJČICA U SRBIJI SE OVAKO ZOVE: Svaki dan ga čujete, a ne bi vam palo na pamet da je žensko ime
MAME U SRBIJI ODABRALE: Ovo je lista od 10 najlepših imena za dečake, a ne zna se koje ima moćnije značenje
TRI RUSKA MUŠKA IMENA KOJA SRBI OBOŽAVAJU: Vrlo su popularna među mladim roditeljima, zvučna su i imaju moćna značenja
TRI ŽENSKA RUSKA IMENA KOJA SRBI OBOŽAVAJU: Nose ih brojne generacije, ali poslednje 3 godine su mega popularna