Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

4 razloga zbog kojih prehlada duže traje

Saznajte zbog čega nikako da se oporavite od prehlade.

 Izvor: Foto: Profimedia

Prehladu uzrokuje preko 200 vrsta različitih virusa i ne leči se antibioticima jer virusi na njih ne reaguju.

Obično se najpre javi bol u grlu i curenje nosa. Potom dolazi do zapušenosti nosa i slabijeg kašlja. Povišena temperatura obično izostaje ili je lagano povišena prvih dana kod odraslih, dok je kod dece češća. A razlozi zbog kojih ona sporo prolazi su sledeći:

Ne odmarate se dovoljno

Spavanje pomaže imunitetu da radi kako treba. Kada se prehladite, potrebno vam je više sna i odmora kako bi telo moglo da se bori sa virusima i pomogne vam da ozdravite. Prva tri dana, od pojave prvih simptoma, više odmarajte.

Osim toga, i kada ste zdravi, ako ste neispavani i umorni, lakše ćete dobiti prehladu jer je imunitet slab, a time je telo podložnije bolestima.

Prema jednoj studiji, ljudi koji spavaju manje od 7 sati su gotovo tri puta skloniji bolestima od onih koji spavaju osam i više sati.

Povezane vesti

Ne pijete dovoljno tečnosti

Kada se čovek razboli, lako postaje dehidriran, a bolno grlo može da učini da vam se pije manje vode nego inače. Takođe, povišena temperatura ubrzava potrošnju vlage iz tela, kao i pojačano stvaranje sluzi.

Zato, kada ste prehlađeni, ali i inače – u telo unosite dovoljno tečnosti, bilo da se radi o vodi, čaju ili supi. Suzdržite se od kofeina i alkohola, jer iz tela izvlače više tečnosti nego što je ostane nakon što ih popijete.

Pod stresom ste

Stres jako loše deluje na imuni sistem i vaš organizam ne može da se bori s virusima kako bi trebalo. Kada ste pod velikim stresom, lakše ćete se razboleti, a ako ste već bolesni, sporije ćete se oporavljati i simptomi bolesti biće teži, prenosi portal WebMD.

To zapravo nije prehlada

Lako je zabuniti se i zameniti prehladu s nekim drugim bolestima. Na primer, čini vam se da ste prehlađeni, imate određene simptome, ali to nikako ne prolazi jer ste zapravo alergični na nešto.

Povezane vesti

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica