Naime, beli luk je savršen dodatak mnogim jelima, ali pruža i niz zdravstvenih prednosti zahvaljujući svojim snažnim antioksidativnim svojstvima. Med pak ima bogat ukus, a vitamini i minerali koje sadrži pomažu u smanjenju nivoa holesterola.

Beli luk štiti od prehlade

Beli luk sadrži jedinjenje poznato kao alicin, za koji se smatra da pomaže u smanjenju nivoa olesterola, sprečava zgrušavanje krvi, a pokazalo se da ima antikancerogena svojstva i anti-mikrobno delovanje. Ujedno,beli luk je nisko kaloričan, ali sadrži visoko hranjive materije. Ova biljka sadrži mangan, vitamin B6, vitamin C, selen i vlakna. Jedno istraživanje pokazalo je da svakodnevna konzumacija belog luka smanjuje broj prehlada za 63 posto, dok ujedno smanjuje prosečno trajanje simptoma prehlade za 70 posto.

Prirodni med sadrži preko 100 za organizam važnih sastojaka

S druge strane, prirodni med je pun antioksidansa, enzima i minerala, uključujući gvožđe, cink, kalijum, kalcijum, fosfor, magnezijum i selen. Takođe sadrži vitamin B6, tiamina, riboflavina, i niacin. Med ujedno zbog svoje lepljive konzistencije pomaže u smanjenju iritacije sluzokože grla. Poboljšava probavni sistem i uklanja slobodne radikale iz organizma, a time poboljšava funkciju imuniteta. 

Ukoliko kozumirate med s belim lukom samo 7 dana, zaštitićete svoje telo od virusa i bakterija.