Svakodnevna upotreba cimeta može doprineti stabilizaciji nivoa šećera u krvi, ubrzati metabolizam, produžiti osećaj sitosti i tako uticati na smanjenje kilograma. Deluje povoljno na probavni sistem - reguliše probavu i smanjuje nadutost, što su česti problemi tokom mršavljenja.

Upotreba cimeta, kao odličnog začina i učinkovitog leka, spominje se još od davnih dana. Njegovu delotvornost kod različitih zdravstvenih tegoba potvrdila su i mnogobrojna istraživanja novijega doba.

Tako je utvrđeno da cimet uspešno snižava nivo šećera u krvi, ne podstičući pritom preterano lučenje insulina, što je važan faktor uspešnog mršavljenja. Redovno provociranje insulina pospešuje taloženje masnoća u telu. Upotrebom cimeta, kažu stručnjaci, lučenje insulina biće pod kontrolom, što će omogućiti uspešno topljenje masnih naslaga.

Upotrebom cimeta lučenje insulina je pod kontrolom 

Cimet takođe pomaže kod loše probave i utiče na smanjenje triglicerida i lošega holesterola u krvi, pokazale su studije. Tokom dijete s cimetom jede se normalno. Jedino doručak i ručak dodatno uključuju običan jogurt u koji je dodta kašičica cimeta. Druga varijanta uključuje štapić ili čajnu kašičicu cimeta, skuvanu u pola litre vode. Skuvani napitak treba da odstoji poklopljen pola sata, a pije se ujutru na prazan želudac.

Tokom dijete s cimetom jede se normalno

Ukusan dodatak s pozitivnim uticajem na telo najčešće se koristi u pripremi poslastica, cimet je takođe ukusan i zanimljiv dodatak jelima od mesa, povrća, voća i žitarica. Narendanu šargarepu i narezani krastavac prelijte prelivom načinjenim od limunova soka, cimeta, đumbira, meda, maslinovog ulja i bibera. Ova kombinacija, u koju još dodajete vodom namočene grožđice i listiće badema, poslužiće kao ukusan i neobičan međuobrok.

Mršavljenju može pomoći i kombinacija meda i cimeta

Pomešajte kašičicu meda s pola kašičice cimeta. Mešavinu prokuvajte u količini vode koja odgovara jednoj šoljici. Napitak podelite u dve polovine od kojih prvu popijte ujutru - pola sata pre doručka, a drugu pola sata pre odlaska u krevet.

Primer jelovnika:

Doručak: ovsene pahuljice s medom i cimetom

Užina: integralni keks s cimetom

Ručak: testenina s kravljim sirom, salata

Užina: jogurt s cimetom

Večera: dinstana piletina s povrćem i salatom

Par saveta: Cimet je odličan izvor mangana, gvožđa, bakra i cinka, a bogat je vitaminima C i K. Redovna konzumacija utiče na povećanje otpornosti organizma. Jača imunitet pa je idealna pomoć u sezoni gripa, kao i ako želite da skinete koji kilogram viška.