Svakodnevna upotreba cimeta može doprineti stabilizaciji nivoa šećera u krvi, ubrzati metabolizam, produžiti osećaj sitosti i tako uticati na smanjenje kilograma. Deluje povoljno na probavni sistem - reguliše probavu i smanjuje nadutost, što su česti problemi tokom mršavljenja.
Upotreba cimeta, kao odličnog začina i učinkovitog leka, spominje se još od davnih dana. Njegovu delotvornost kod različitih zdravstvenih tegoba potvrdila su i mnogobrojna istraživanja novijega doba.
Tako je utvrđeno da cimet uspešno snižava nivo šećera u krvi, ne podstičući pritom preterano lučenje insulina, što je važan faktor uspešnog mršavljenja. Redovno provociranje insulina pospešuje taloženje masnoća u telu. Upotrebom cimeta, kažu stručnjaci, lučenje insulina biće pod kontrolom, što će omogućiti uspešno topljenje masnih naslaga.
Upotrebom cimeta lučenje insulina je pod kontrolom
Cimet takođe pomaže kod loše probave i utiče na smanjenje triglicerida i lošega holesterola u krvi, pokazale su studije. Tokom dijete s cimetom jede se normalno. Jedino doručak i ručak dodatno uključuju običan jogurt u koji je dodta kašičica cimeta. Druga varijanta uključuje štapić ili čajnu kašičicu cimeta, skuvanu u pola litre vode. Skuvani napitak treba da odstoji poklopljen pola sata, a pije se ujutru na prazan želudac.
Tokom dijete s cimetom jede se normalno
Ukusan dodatak s pozitivnim uticajem na telo najčešće se koristi u pripremi poslastica, cimet je takođe ukusan i zanimljiv dodatak jelima od mesa, povrća, voća i žitarica. Narendanu šargarepu i narezani krastavac prelijte prelivom načinjenim od limunova soka, cimeta, đumbira, meda, maslinovog ulja i bibera. Ova kombinacija, u koju još dodajete vodom namočene grožđice i listiće badema, poslužiće kao ukusan i neobičan međuobrok.
Mršavljenju može pomoći i kombinacija meda i cimeta
Pomešajte kašičicu meda s pola kašičice cimeta. Mešavinu prokuvajte u količini vode koja odgovara jednoj šoljici. Napitak podelite u dve polovine od kojih prvu popijte ujutru - pola sata pre doručka, a drugu pola sata pre odlaska u krevet.
I ukusni i zdravi: 5 lekovitih začina koje morate imati u kući
Primer jelovnika:
Doručak: ovsene pahuljice s medom i cimetom
Užina: integralni keks s cimetom
Ručak: testenina s kravljim sirom, salata
Užina: jogurt s cimetom
Večera: dinstana piletina s povrćem i salatom
Par saveta: Cimet je odličan izvor mangana, gvožđa, bakra i cinka, a bogat je vitaminima C i K. Redovna konzumacija utiče na povećanje otpornosti organizma. Jača imunitet pa je idealna pomoć u sezoni gripa, kao i ako želite da skinete koji kilogram viška.
Može li beba u stomaku da čuje? Ovo pitanje zanima sve buduće mame, a odgovor će vas iznenaditi
Ovo je najtužnije srpsko ime: Roditelji ga i danas daju deci, a ne znaju za bolno značenje
Koji simptomi su normalni u trudnoći, a koji znak za uzbunu? Babica nam otkriva šta ne smete da ignorišete
Rijana trudna treći put za 3 godine: Šta se dešava sa telom kad imate više trudnoća zaredom?
Mapa najpopularnijih imena u svetu: Evo koja dva su omiljeni izbor za dečake i devojčice u Srbiji