Listovi cvekle sadrže niz antioksidanata poput kofeinske i elagične kiseline. Zanimljivo je kako ih u listovima cvekle ima više nego u nekim drugim vrstama povrća. Tu je i alfa-linolenska kiselina (ALA) iz porodice omega-3.

Iako je u listovima cvekle prisutna u maloj količini, njeno delovanje nije za zanemariti. Omega-3 masne kiseline su nam važni ublažavaju upalne procese u organizmu. Njena prisutnost kao i prisutnost betalaina doprinose učinkovitosti listova cvekle u prevenciji i razvoju raka, prvenstveno raka jetre i dojke.

Evo nekoliko jednostavnih načina kako da ih uvrstiti u svoju ishranu

Salata: Mlade listove cvekle možete da pomešate sa paradajzom, zelenom salatom, maslinama, krastavcem i kockicama mladog slanog sira. Začinite mešavinom maslinovog ulja i limunovog soka.

Kuvani: Očistite i operite cveklu i odvojte listove. Koren iseckajte na trake debljine 1, a listove na trake debljine 2 cm.

Zakuvajte vodu, posolite je i u nju stavite koren cvekle. Promešajte i kuvajte 3 minuta. Potom stavite listove, promešajte i sve kuhajte još 3 minute. Ocedite te začinite belim lukom, biberom i ekstra devičanskim maslinovim uljem.

Dinstani: U prikladnoj posudi zagrejte maslinovo ulje. Na njemu 5 minuta uz povremeno mešanje dinstajte očišćene i oprane listove cvekle. Uspite malo vode i dinstajte sledećih 10 do 15 minuta.

U smutiju: Nekoliko listova cvekle dodajte zelenom smutiju.

U soku: Sok od manga može se obogatiti sokom od listova cvekle. Ne menja mu se pri tome ukus niti miris.