Kod nas je popularna tek nekoliko godina, a bez preterivanja, ova biljka čini čuda za organizam. Čisti krv, podstiče cirkulaciju, a obavezan je deo terapije u borbi protiv raka.
Aronija je svoju popularnost stekla tek nedavno, a njena neverovatna lekovitost danas se proučava u laboratorijama širom sveta.
Raste u obliku grma koji može dostići visinu od 1,5 do 2,5 m. Ako se odlučite da je uzgajate, znajte da oko nje nema puno posla, jer može podneti razne uslove, ne morate se mnogo oko nje brinuti, a neki je uzgajaju i u dvorištu gde nemaju veoma plodno zemljište. Na području Evrope najviše se uzgaja u Rusiji, Poljskoj, Češkoj i Slovačkoj.
Što se tiče štetočina ni one je ne napadaju, po čemu možete zaključiti da se neće koristiti nikakve hemijske materije koje mogu da ugroze njenu lekovitost. Radi se o potpuno zdravoj i lekovitoj biljci.
Lekovita svojstva aronije
Aronija podstiče cirkulaciju, pročišćava krv, ublažava migrene, utiče na rad želuca i creva, popravlja imunitet, sprečava razvoj virusnih i bakterijskih infekcija i neke druge tegobe.
Aronija takođe reguliše rad štitne žlezde, odlična je u borbi protiv dijabetesa i raznih oboljenja žuči.
Zahvaljujući visokoj količini antioksidanata, aronija uništava ćelije raka i zbog toga je obavezan deo terapije. Osim toga, sok od ove biljke se preporučuje u borbi protiv Alchajmerove bolesti i demencije.
Nisu zanemariva ni njena kozmetička svojstva, jer sprečava pojavu bora i ubrzava zaceljivanje rana.
Recepti za domaće sokove od aronije
Redovnim uzimanjem soka doći će do poboljšanja cirkulacije krvi, a samim tim ćete izazvati i pozitivan učinak na trigliceride u krvi, ali i održavati holesterol.
Prvi recept (hladno ceđeni sok)
Recept za sok od aronije je vrlo jednostavan. Od 1 kg bobica aronije obično ćete dobiti oko 0,7 litara soka, a ponekad i manje. Nakon što voće sazre, najbolje je zamrznuti ga. No jednom odmrznuto voće nemojte ponovo zamrzavati. Zamrzavanje nema negativan uticaj na kvalitetu soka, jer je poznato da aronija jako dobro podnosi niske temperature.
Bobice će nakon odmrzavanja postati još sočnije nego kada su sveže. Najbolje je izblendati odmrznutu aroniju ili koristiti aparat za mlevenje mesa da bi dobili pravi domaći sok. Preporučuje se da ne dodajete konzervanse niti zaslađivače.
Drugi recept (sirup)
- 2 kg bobica aronije,
- 1 litra vode,
- 800 g šećera,
- 1 sveže ceđeni limun
Priprema
U činiju vode dodajte šećer i stavite na šporet dok ne provri. Kad voda proključa, dodajte 2 kg svežeg voća. Stalno ga mešajte dok smesa ne počne da vri. Dok mešate sirup, pritisnite bobice tako da ispuste što više soka. Kada se postigne tačka ključanja, potrebno je pričekati nekoliko minuta, a zatim skolniti sirup i pustiti da se ohladi.
Procedite sadržaj i vratite ga na šporet da provri još jednom. Nakon što proključa sklonite poklopac i dodajte jedan ceđeni limun. Promešani sok ulijte u staklene boce koje ste prethodno sterilisali i zatvorite boce. Čuvajte na tamnom i hladnom mestu i konzumirajte po potrebi. Ako želite, razredite ga s malo vode.
Ostatak bobica možete koristiti za ukusni pekmez od aronije. Napunite frižider domaćim sokom od aronije i svaki dan uživajte u punom ukusu tamne bobice.
Kako i u kojim količinama piti sok od aronije?
Preporučena dnevna doza svežih bobica je 300 grama. Čisti, hladno ceđeni sok od aronije pije se u količini od 1 do 3 čašice za rakiju dnevno. Za zdrave ljude preporučena doza je samo jedna čašica ujutro na prazan želudac. Ljudi koji su skloni obolevanju, trebali bi konzumirati jednu čašicu pre svakog obroka. Sok je potrebno piti barem pola sata pre obroka da bi iskoristili više korisnih svojstava ovog domaćeg soka.