Umesto da bacate koštice lubenica, iskoristite ih u jednostavnom receptu u kojem ćete ih pretvoriti u ukusne i zdrave grickalice koje su kao stvorene za leto, plažu i nalete gladi kada ste na dijeti.
Na lubenici je skoro sve jestivo – i bela ivica uz koru i semenke, koje su prava riznica zdravlja ako se pripreme na ispravan način. Beli deo možete oguliti, narezati na kockice i ubaciti u vok ili ih kiseliti poput krastavca za osvežavajuću grickalicu.
Koštice lubenice pak kriju sve nutrijente potrebne za normalno funkcionisanje ljudskog organizma, od proteina, zdravih masnoća, vitamina i minerala, kaže Elizabet Somer, registrovana dijetetičarka i nutricionistkinja.
"Zašto bacati nešto što je tako dobro i odličnog je ukusa? Koštice su bogate vitaminom E – jednim od nutrijenata koji mnogo ljudi ne unosi dovoljno – i fitonutrijenata, kojih isto nedostaje kod nekih osoba", otkriva Samer za Šejp.
Dodatno, koštice mogu da budu efektne svojim izgledom u nekom jelu i da mu daju hrskavost. Ukus im je orašast, a možete ih najlakše pripremiti u dobro zagrejanom tiganju s malo začina kroz 2 – 5 minuta i ‘baciti ih’ na salatu, u granola pločicu ili tost. Možete ih pripremiti i na način koji je opisan u receptu koji sledi.
Hrskave koštice lubenice iz rerne
Sastojci:
koštice lubenice, maslinovo ulje, kašičica maslaca, narezanog na komadiće ili listiće, začini prema želji: mleveni crni biber, kumin, kajenski biber, crvena paprika, mešavina začina i sl.
Priprema:
Koštice isperite i ostavite da se natope 2 sata u slanoj vodi. Zatim ih osušite i tapkajte ubrusom kako bi se sa njih uklonila voda i eventualni ostaci lubenice po njima.
Zagejte rernu na 160°C. Koštice postavite u veliku staklenu ili metalnu posudu za pečenje, polite ih ih uljem i promešajte dobro kako bi se svaka dobro obložila uljem. Začinite ih željenim začinima i naseckanim maslacem.
Pecite ih 40 minuta na početnoj temperaturi od 160 stepeni, a nakon toga pojačajte temperaturu na 180°C i tako ih pecite 15 minuta dok ne postanu hrskave i tamnosmeđe. Vreme pečenja može da varira zavisno od veličine rerne i samih koštica. Kada su gotove, izvadite ih iz rerne i ostavite da se ohlade na ubrusu kako bi upio višak masnoće. Što se više budu hladile, to će biti hrskavije. Ostatke koštica čuvajte u dobro zatvorenoj tegli u frižideru.
PROBAJTE I...
DOKTOR JE BEZ BLAMA TRAŽIO 900 €: Iskustvo mame Danijele iz Novog Sada kojoj je beba jedva preživela jer nije imala pare
SAMO JEDNA DEVOJČICA U SRBIJI SE OVAKO ZOVE: Svaki dan ga čujete, a ne bi vam palo na pamet da je žensko ime
MAME U SRBIJI ODABRALE: Ovo je lista od 10 najlepših imena za dečake, a ne zna se koje ima moćnije značenje
TRI RUSKA MUŠKA IMENA KOJA SRBI OBOŽAVAJU: Vrlo su popularna među mladim roditeljima, zvučna su i imaju moćna značenja
TRI ŽENSKA RUSKA IMENA KOJA SRBI OBOŽAVAJU: Nose ih brojne generacije, ali poslednje 3 godine su mega popularna