Visoke temeprature baš i ne bude želju za stajanjem uz šporet i za kuvanjem. Upravo zato tokom vrelih letnih dana idealan obrok su salate. 

SALATA OD PASULJA I KRASTAVACA

Potrebno je:

- 3 kašike ekstradevičanskog maslinova ulja
- 2 kašike limunovog soka
- 2 kašike svežeg iseckanog origana ili 1 kašika sušenog
- sveže mleveni crni biber, po ukusu
- 4 šolje oljuštenih krastavaca narezanih na kockice
- 1 konzerva (400 g) oceđenog crnoga pasulja
-  2/3 šolje crvene paprike (babure) iseckane na kockice
- 1/2 šolje izmrvljenog feta sira
- 1/4 šolje tanko narezanog crvenog luka
- 2 kašike naseckanih crnih maslina

Priprema:

U velikoj činiji umutite ulje, limunov sok, origano i biber. Ubacite krastavce, pasulj, papriku, fetu, luk i masline. Jelo možete poslužiti na sobnoj temperaturi, a možete ga pre kozumiranja i rashladiti.


Foto: Shutterstock

GRČKA SALATA SA SARDINAMA

Potrebno je:

- 3 kašike limunovog soka
- 2 kašike ekstradevičanskog maslinovog ulja
- 1 sitno naseckani češanj belog luka
- 2 kašike sušenog origana
- 1/2 kašičice sveže mlevenog bibera
- 3 srednja paradajza, narezana na velike komade
- 1 veliki krastavac, narezan na veće komade
- 1 konzerva oceđene leblebije
- 1/3 šolje izmrvljenog feta sira
- 1/4 šolje tanko naseckanog crvenog luka
- 2 kašike naseckanih maslina (kalamata)
- 2 konzerve (115 g svaka) sardina sa kostima u maslinovu ulju ili salamuri, oceđenih

Priprema

U većoj posudi umutite limunov sok, ulje, beli luk, origano i biber. Dodajte potom paradajz, krastavac, leblebiju, fetu, luk i masline i nežno promešajte. Servirajte na tanjir i zatim na salatu stavite sardine.

PROBAJTE I ...